Probiotici su postali izuzetno popularni, a sve više ljudi se okreće probiotičkim proizvodima kako bi lečili ili ublažili bolesti, ili jednostavno unapredili opšte blagostanje.
Dok neki koriste probiotičke suplemente, fermentisana hrana je odličan izvor prirodnih probiotika. Najčešće fermentisane namirnice koje prirodno sadrže probiotike ili im se probiotici dodaju su: jogurt, kefir, kombuha, kiseli kupus, krastavci, miso, tempeh, kimči, hleb od kiselog testa i neki sirevi.

Shutterstock/Goskova Tatiana
Poznati kao "dobre bakterije", probiotici mogu pomoći u jačanju imunološke funkcije, zaštiti od štetnih bakterija koje izazivaju infekcije, kao i poboljšanju varenja i apsorpcije hrane i hranljivih materija.
Uloga probiotika u ravnoteži creva
Kada u crevima dođe do disbalansa i nezdravog nivoa određenih bakterija, probiotici mogu pomoći da se uspostavi ravnoteža. Pokazalo se da probiotici luče zaštitne supstance koje mogu sprečiti patogene da se zadrže u organizmu i izazovu ozbiljne bolesti.
Da li se probiotici mogu uzimati sa antibioticima
Kada ste bolesni i pijete antibiotike, postavlja se pitanje: da li je korisno započeti (ili nastaviti) uzimanje probiotika? Ili, još gore, može li kombinacija probiotika i antibiotika biti štetna?
Odnos između antibiotika i crevne mikrobiote je složen. Antibiotici pomažu u borbi protiv infekcija, ali mogu uništiti i bakterije u crevima, i one loše i one dobre. Ovo je naročito izraženo kada se koriste visoke doze antibiotika tokom dužeg perioda.

shutterstock.com/CGN089
Neka istraživanja sugerišu da uzimanje probiotika i antibiotika u isto vreme može usporiti oporavak crevne flore. Međutim, sve je više dokaza koji podržavaju upotrebu probiotika kako tokom, tako i nakon antibiotske terapije.
Moguće koristi probiotika uz antibiotike
Istraživanja su pokazala da probiotici mogu smanjiti rizik od uobičajenih nuspojava antibiotika (posebno dijareje) i podržati bržu obnovu zdrave crevne mikrobiote kada se pravilno koriste, objašnjavaju stručnjaci Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard.
Neke grupe ljudi mogu imati posebne koristi, na primer, stariji koji su podložniji infekcijama i često koriste antibiotike, pa samim tim i gube veći broj "dobrih" bakterija.
Preporuke lekara
Neki lekari savetuju pacijentima da povećaju unos namirnica bogatih probioticima, poput jogurta ili kefira, tokom korišćenja određenih vrsta antibiotika. Ipak, u zavisnosti od vrste antibiotika, nekada je najbolje probiotike uzimati tek nakon završene terapije.
Shutterstock/smolaw

Iako za sada nema dovoljno dokaza da probiotici definitivno pomažu osobama koje koriste antibiotike, istraživanja u ovoj oblasti se nastavljaju. Najbolji pristup je da, ukoliko vam lekar prepiše antibiotike, porazgovarate s njim o ulozi probiotika, uključujući i mogućnost povećanja unosa probiotičkih namirnica u svojoj ishrani, prenosi Medicinski fakultet Harvard health.harvard.
Komentari (0)