Probiotici su živi mikroorganizmi, uglavnom bakterije, koje pozitivno utiču na zdravlje, poboljšavaju rad creva i probavnog trakta, jačaju imunitet i celokupno zdravlje. Probiotici pomažu u uspostavljanju i održavanju ravnoteže između "dobrih" i "loših" bakterija u crevima, što je ključno za zdrav varenje i apsorpciju hranljivih materija. Takođe, probiotici pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih sastojaka, što može pomoći u smanjenju problema sa varenjem kao što su nadutost, zatvor i dijareja.
Probiotici stimulišu proizvodnju antitela i aktiviraju ključne imunološke ćelije, čineći telo otpornijim na infekcije i upale. Brojne studije su pokazale da probiotici mogu biti korisni u lečenju i prevenciji određenih zdravstvenih stanja kao što su sindrom nervoznih creva, zapaljenska bolest creva, infektivna dijareja i dijareja izazvana antibioticima.
Probiotici su izutetno važni leti kada su u porastu crevne infekcije, a posebno kad putujete na odmor u drugu zemlju kako biste lakše podneli prelazak na drugačiju ishranu. Većina ljudi probitotike mahom uzima kroz tablete i pilule, a ne znaju da priroda ima rešenje. Ovo su četiri namirnice koje su prirodni probiotici koji će ojačati imunitet, a creva će raditi kao sat.
1. Fermetisano povrće
U vreme kad nisu postojali frižideri ljudi su fermentisali povrće kako bi ga sačuvali od propadanja. Na ovaj način se stvaraju dobre bakterije zadrže unutar tih proizvoda. Konzumiranje ovako sačuvane hrane drži loše bakterije pod kontrolom, menja kiselost unutar organizma i sprečava rast loših bakterija kao što su plesan i kandida.

Shutterstock/Microgen
Kiseli kupus je jedna od namirnica koja, kad se fermetički obradi na ovaj nači, može da se čuva i do šest meseci. Na isti način možete čuvati i drugo povrće kao što su krastavci, paradajz (zeleni) šargarepa, karfiol kod nas poznat i kao turšija.
2. Kefir
Kefir je fermetisani napitak koji se pravi od mleka. Redovno konzumiranje kefira će učiniti da se vaše telo redovno snadbe širokim spektrom korisnih bakterije koje će poboljšati hidrataciju celokupnog organizma. Kefir sadrži i određenu količinu bakterija koje uništavaju loše bakterije u našem organizmu i tako nam detoksikuju jetru i čine imuni sistem jačim.
3. Kombuha
Kombuha se koristi se više od 2000 godina, ali je popularnost stekla tek odnedavno. Konzumiranje kombuhe unosimo veliki spektar enzima i bakterijskih kiselina kojima se detoksikuje jetra, pomaže se pri varenju, i poboljšava se celokupno zdravlje. Da biste napravili Kombuhu potreban vam je zeleni čaj, malo šećera i kombuha starter koji će napraviti ovu gljivu.
Shutterstock/New Africa
4. Jabukovo sirće
Ova namirnica se može naći u svim prodajnim objektima, a nastaje tokom fermetacije jabuka. Jabukovo sirće je izuzetno korisno za čišćenje organizma, unos enzima i popravljanje imunog sistema. Sa jabukovim sirćetom ćete sprečiti gorušicu, stimulisati limfni sistem, a pomaže i kod eliminisanja kandide.
Komentari (0)