Odrasli

STRUČNJACI OBJASNILI SVE BENEFITE POPULARNOG MLEČNOG NAPITKA: 9 razloga zbog čega bi trebalo svakog dana da konzumirate jogurt

Ova namirnica bogata proteinima štiti naša creva, jača imunitet i kosti jednom rečju blagotvorno utiče na naš organizam.

15.09.2023 10:00

STRUČNJACI OBJASNILI SVE BENEFITE POPULARNOG MLEČNOG NAPITKA: 9 razloga zbog čega bi trebalo svakog dana da konzumirate jogurt
shutterstock.com

Jogurt je jedna od zdravijih namirnica prirodni probiotik koji čuva distivni trakt i pomaže zdravlju creva, a samim tim i imunitetu organizma. U pitanju je mlečni proizvod koji se najčešće jede za doručak, užinu,kao podloga za preliv za salatu, musli i ovsene pahuljice. Postoje brojne vrste jogurta od običnog do grčkog i turskog, od punomasnog i nemasnog jogurta sa visokim sadržajem proteina. Koju god vrstu da koristite jedno je sigurno ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. 

Bogata je hranljivim materijama poput proteina, kalcijuma koji su izuzetno važni za naše zdravlje, pogotovo za zdravlje naših kostiju. Neka istraživanja su pokazala kako svakodnevna konzumacija jogurta smanjuje faktore rizika za kardiovaskulane bolesti, dijabetes i poboljšava sveukupnu imunološku funkciju organizma. 

Stručnjaci su za portal It tis, it det (engl. Eat This, Not That) objasnili sve prednosti svakodnevnog konzumiranja jogurta. 

1.Više proteina

Jogurt, posebno grčki, omogućiće organizmu optimalan nivo proteina sa niskim unosom šećera i masti. Proteini će organizmu dati osećaj sitosti i smanjiti žudnju za hranom. Odlilan je u kombinaciji sa orašastim plodovima, ili voćem obezbeđujući organizmu neophodnu energiju. 

2. Zdraviji nivo krvnog pritiska

Jedna studija iz 2018. godine pokazala je da je veća potrošnja mlečnih proizvoda, posebno jogurta povezana sa manjim brojem visokog krvnog pritiska kod odraslih. Druga studija je otkrila da veći unos proteina stabilizuje pritisak što je još jedan način na koji ovaj mlečni proizvod može da pomogne. 

Shutterstock

Konzumiranje jogurta snižava visok krvni pritisak pokazala su istraživanja

 

3. Utiče na holesterol

Osim što utiče na smanjenje krvnog pritiska ova namirnica pomaže i u kontroli nivoa holesterola u krvi. Jedna studija koja se bavila efektima probiotskog jogurta na ispitanike koji su imali dijabetes tip 2 otkrila je da konzumiranje jogurta svakog dana snižava LDL i ukupni holesterol.

4. Povećava kalcijum

Jogurt vašem telu pored proteina može obezbediti i kalcijum koji je neophodan za normalno funkcionisanje mišića, nerava, krvnih sudova i kostiju.

Kada ne unosimo dovoljnu količinu kalcijuma, telo počinje da ga izvlači iz naših kostiju koje ga sadrže najviše, zbog čega je veoma važno ovaj mineral unositi u organizam kroz iskranu. 

5. Zdravija creva 

Jogurt je prirodni probiotik koji će držati u ravnoteži nivo dobrih bakterija u našem digestivnom traktu čime direktno utiče na zdravlje crva, ali i ostalih organa zaduženih za preradu hrane. Međutim, treba imati u vidu da nemaju svi jogurti probiotsko dejstvo, jer se dobre bakterije gube tokom procesa fermentacije.

shutterstock.com

Probiotici pomažu bolje varenje hrane

6. Jača imunitet

Stručnjaci za pomenuti portal istakli da zdrava creva igraju važnu ulogu u jakom imunitetu koji je zadužen da štiti organizam od bakterija, virusa i drugih spoljnih uticaja. 

7. Bolje mentalno zdravlje 

Probiotici ne utiču samo na naše fizičko već i psihičko zdravlje. Neka istraživanja su pokazala da probiotici poboljšavaju mentalno zdravlje, ublažavaju stres, podižu raspoloženje i jačaju pamćenje

shutterstock.com

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija jogurta poboljšava mentalno zdravlje i reguliše san

8. Zadovoljstvo

Ukoliko se odlučite za jogurt sa visokim sadržajem proteina, postoji šansa da ćete se osećati zadovoljno nakon što ga popijete. To mozak šalje signale telu.  

9. Hranljive materije 

Pored proteina jogurt je bogat fosforom, magnezijumom i kalijumom. Oni su važni za zdravlje kostiju, energetski metabolizam, san i raspoloženje i pokretljivost mišića. Probiotici proizvode vitamin K koji telo koristi za zdravu koagulaciju (zgrušavanje) krvi i ubrzava zarastanje rana.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)