Odrasli

SIMPTOMI RAKA JETRE GOTOVO SU NEPRIMETNI U RANOJ FAZI: Tihi ubica krije se iza ovih telesnih promena, obratite pažnju! (FOTO)

Tačan uzrok ovog karcinoma nije i dalje poznat, ali signale koje vam telo šalje ne smete ignorisati!

11.09.2023 12:50

SIMPTOMI RAKA JETRE GOTOVO SU NEPRIMETNI U RANOJ FAZI: Tihi ubica krije se iza ovih telesnih promena, obratite pažnju! (FOTO)
Shutterstock

Jetra je organ koji se nalazi u gornjem desnom delu abdominalne šupljine, ispod dijafragme, iznad želuca, desnog bubrega i creva. Kao jedan od najvećih organa ljudskog tela ima mnoge bitne funkcije, uključujući uklanjanje toksina iz tela. Simptomi raka jetre obično ne postaju očigledni sve dok bolest ne dostigne uznapredovalu fazu. 

Simptomi karcinoma jetre u ranoj fazi su ili suptilni ili nepostojeći, a kada se rak proširi na obližnja tkiva, stopa preživljavanja smanjuje se na 11 odsto. Rak jetre počinje u ćelijama jetre. Najčešći oblik raka je hepatocelularni karcinom, koji počinje u glavnom tipu ćelija jetre - hepatocitima. Naučnici su identifikovali faktore rizika zbog kojih je kod nekih ljudi veća verovatnoća da će se razviti rak jetre.

shutterstock.com

Ne ignorištite simptome, odlazak lekaru može vam spasti život

Najvažniji faktor rizika za nastanak karcinoma jetre je hronična infekcija hepatitisom B i C, a rak se može razviti i nakon više godina infekcije hepatitisom. Hepatitis C je zarazna, zapaljenska bolest jetre, izazvana virusom hepatitisa C (HCV). Virus može izazvati i akutni i hronični hepatitis, a nelečen hronični hepatitis može dovesti do  ciroze i raka jetre. Virus hepatitisa C je virus koji se prenosi putem krvi. Bolest se razvija ili potpuno bez simptoma ili sa veoma blagim manifestacijama, kao što su mučnina, problem sa spavanjem ili umor. 

Izvor infekcije je uvek čovek, sa akutnom ili hroničnom HCV infekcijom. Virus je dokazan u gotovo svim telesnim tečnostima: krv, pljuvačka, urin, stolica, semena tečnost, vaginalni i cervikalni sekret. Ipak, najčešći put prenosa je putem krvi i derivata krvi. 

shutterstock.com

Hepatis C i B i ciroza povećavaju rizik od karcinoma

Ciroza jetre je stanje u kome su svi delovi jetre zahvaćeni patološkim promenama. Uzrok ciroze može biti prekomerna upotreba alkohola i tada govorimo o alkoholnoj cirozi. Unošenjem velikih količina alkohola se stvara velika količina masti što jetri onemogućava da utoli potrebe za kiseonikom. Kao odgovor imunološkog sistema na ovakvo stanje dolazi do upalnog procesa koji uništava ćelije jetre.

Muškarci imaju dvostruko veću šansu da razviju cirozu jetre u poređenju sa ženama. Takođe, oni koji češće oboljevaju su svi oni koji imaju porodičnu istoriju bolesti. Osobe koje imaju članove porodice sa rakom jetre imaju veći rizik od razvoja bolesti, zato je neophodno ispitati se na vreme ukoliko porodična anamneza postoji. 

shutterstock.com

Obratite pažnju na ovih 10 simptoma

Rak jetre se ponekad naziva tihim ubicom, jer često nema simptoma u ranim fazama, ali kako rak napreduje, mogu se pojaviti sledeći simptomi:

  • Bol u gornjem delu abdomena na desnoj strani. Bol se može širiti u leđa i ramena.
  • Otečeni abdomen - nadutost
  • Gubitak na težini
  • Gubitak apetita i osećaj sitosti
  • Gubitak težine
  • Osećaj umora
  • Vrtoglavica 
  • Povraćanje
  • Žuta koža i oči i tamni urin od žutice
  • Povišena telesna temperatura

Navedeni simptomi nisu siguran znak raka jetre. Druge bolesti jetre i drugi zdravstveni problemi takođe mogu uzrokovati simptome. Ukoliko primetite bilo šta od navedenih simptoma trebalo bi da posetite lekara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)