Odrasli

Jedno PIĆE koje mnogi od nas često konzumiraju povećava rizik od najtežih bolesti! Nova studija izazvala ozbiljnu zabrinutost

istraživanje koje je početo još devedesetih godina i u koje je bilo uključeno 90.000 žena, dalo je iznenađujuće rezultate.

26.06.2022 20:00

Jedno PIĆE koje mnogi od nas često konzumiraju povećava rizik od najtežih bolesti! Nova studija izazvala ozbiljnu zabrinutost
shutterstock.com

Verovatno ste ljubitelj čaja ili kafe i sasvim je u redu konzumirati ih ponekad. Međutim, naučnici upozoravju da obavezno povedete računa kada je u pitanju njihovo zaslađivanje jer u tom slučaju mogu imati teške posledice.

Kancer jetre jedan je od najčešćih oblika raka među populacijom u celom svetu i ima nisku stopu preživljavanja. Svega 13 odsto obolelih preživi pet ili više godina nakon dijagnoze. Zahvaljujući najnovijoj studiji, koja je analizirala podatke uzete od 90.000 žena u postmenopauzi i to u istraživanju pokrenutom još početkom devedesetih godina u organizaciji "Inicijative za zdravlje žena", došlo se do novih saznanja.

Naime, istraživači sa Univerziteta Južna Karolina, pregledali su zdravlje žena u periodu od 18 godina nakon što su im dali upitnike o njihovoj ishrani. Tako se došlo do informacije da neki zaslađeni napitak, bilo da su u pitanju čaj, kafa ili nešto treće, konzumira oko 7 odsto ispitanih žena. Od njih je čak 205 dobilo rak jetre, a bolest su dugo vremena pratili simptomi poput umora, mučnine, bola ispod rebara i svraba kože.

shutterstock.com

Rak jetre je sve češća bolest među ljudima širom sveta i nažalost s veoma niskom stopom izlečenja

One koje su pile jedno ili više zaslađenih napitaka, imale su šanse da obole od ove opake bolesti za čak 78 odsto, pokazali su rezultati studije. 

- Naši nalazi ukazuju na to da je konzumacija pića zaslađenog šećerom potencijalni faktor rizika za rak jetre. Ali ono što je dobro jeste da je u pitanju navika koja se može promeniti - rekao je glavni autor studije Longang Zao. 

On smatra da bi zamena zaslađenih napitaka vodom, kafom ili čajem bez šećera, smanjilo šanse za razvij  bolesti.

Iako je potrebno da se urade dodatna istraživanja koja bi odgnetnula uzrok zašto šećer može da prouzrokuje teška stanja u organizmu, istraživači polaze od toga da je on glavni problem gojaznosti i dijabetesa, koji su takođe faktori rizika za razvoj raka jetre.

- Zaslađeni napici mogu da utiču na insulin i nagomilavnje masti u jetri, što svakako utiče na njeno zdravlje -  napominju istraživači. 

Studija je bila posmatračka tako da ne može biti potpuno sigurna. Međutim, poznato je da su zaslađena pića uzrok mnogih zdravstvenih problema, pa je oprez sa njima svakako neophodan.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

 

 

Komentari (0)