Odrasli

Svaki put kad je jela PREŽIVLJAVALA JE PAKAO! Devojka trpela nesnosne bolove, niko nije znao šta joj je sve do JEDNOG TRENUTKA!

Britanka koju su lekari ubeđivali da pati od anoreksije konačno je saznala šta izaziva nesnosne bolove u njenom stomaku.

25.06.2022 15:00

Svaki put kad je jela PREŽIVLJAVALA JE PAKAO! Devojka trpela nesnosne bolove, niko nije znao šta joj je sve do JEDNOG TRENUTKA!
facebook-Annie Marshall

Eni Maršal je dvadesetogodišnja brokerka iz Epinga u Engleskoj. U martu 2020, nakon trovanja hranom, ta simpatična devojka je prvi put počela da oseća bolove u stomaku nakon svakog obroka. Ona je zbog tih simptoma otišla na pregled kod lekara opšte prakse koji joj je rekao da ima stomačni virus i da će se brzo oporaviti.

Ipak, njena agonija se pogoršavala jer je počela da trpi nesnosne bolove svaki put kada je jela, a taj neprijatan osećaj se vremenom pojačavao. Naslutila je da se nešto ozbiljno dešava kada nije mogla da pojede ni nekoliko zalogaja hrane jer bi je zbog bola ostala prikovana za krevet do kraja dana. Tada je odlučila da sazna šta se dešava sa njenim zdravljem.

Nakon što je bol nastavio da joj se pojačava u narednim mesecima, Eni je počela da odlazi kod sve većeg broja lekara da bi saznala o kakvoj se misterioznoj bolesti radi. Nesrećna devojka je čak išla i na magnetnu rezonancu koja nije učinila nikakav pomak u uspostavljanju dijagnoze. Jedan doktor joj je čak rekao da misli da je anoreksična i da je fizički sa njom sve u redu. Naglasio joj je da joj on ne može da joj pruži pomoć koja joj je potrebna, a poverovali su mu čak i Enini roditelji.

Međutim, na kraju su i oni počeli da shvataju da ne postoji šansa da njihova ćerka umišlja simptome koje je imala, posebno zbog činjenice što je u kratkom roku izgubila 12 kilograma, te su odlučili da je odvedu na pregled kod specijaliste. U martu 2021, nakon niza testova i nekoliko tura antibiotika, ustanovljeno je da Eni pati od gastropareze.  

Počela je da uzima terapiju protiv gastropareze, koja uključuje i ubrizgavanje botoksa u stomak, ali joj nijedan od lekova nije pomogao, te je Eni nastavila je da pati od hroničnog bola. U tom trenutku, u stanju potpunog očajanja, Eni i njena porodica su se obratili lekaru iz Teksasa koji joj je rekao da bi trebalo da dođe u SAD što pre kako bi je on operisao i da pokušao da joj ublaži simptome.

Podvrgnuta je laparoskopskoj operaciji, ali ni nakon puna dva meseca nakon zahvata nije znala da li je  procedura rešila njen problem. Na veliku žalost, čak ni nakon perioda oporavka, ona je i dalje osećala identične i poprilično ozbiljne simptome. U stanju potpune frustracije, Eni je rešila da se izjada na društvenoj mreži Fejsbuk i to u sklopu grupe koja je okupljala obolele od gastropareze.

U tom trenutku se desilo nešto sasvim neočekivano. Potpuna neznanka joj je prokomentarisala objavu i predložila joj da se raspita o sindromu srednjeg lučnog ligamenta ili, ukratko, o bolesti po imenu MALS.

- Želudac bi trebalo da se isprazni za pola sata, a meni bi on i posle četiri sata ostao pun. Nisam znala šta da radim i osećala sam se veoma loše. Skoro da sam i digla ruke od svega, pa sam se obratila ljudima u Fejsbuk grupi za gastroparezu i napisala im kroz šta prolazim. Dobila sam poruku od nepoznate žene iz Amerike koja mi je napisala da je bila medicinska sestra dvadeset godina i da bi trebalo da istražim bolest MALS. I sama je patila od istog oboljenja i radila je sa hirurzima kojima je to uža specijalnost. Imala sam mnogo sreće da naletim baš na nju - ispričala je Eni. 

Nakon detaljnog istraživanja, shvatila je koliko su simptomi oboljenja slični njenim i uspela je da pronađe lekara u Londonu koji bi mogao da joj pomogne. Nakon ultrazvučnog pregleda, konačno je dobila dijagnozu - zaista se radi o sindromu srednjeg lučnog ligamenta.

Eni je sada na listi čekanja za pregled kod vodećeg svetskog specijaliste za MALS, koji radi u Konektikatu, u SAD. Ona se nada da će ove godine konačno biti podvrgnuta operaciji koja će promeniti život, piše portal walesonline.co.uk

- Moja sestra i ja smo malo istraživale o MALS i simptomi su bili slični mojima, što je bio znak nade. Išla sam na ultrazvuk kod doktora u Londonu koji mi je potvrdio da se radi o tom oboljenju, a zatim je urađen još jedan dijagnostički test gde su ubrizgali steroide u snop nerava nakon nekoliko skeniranja. Morali su da budu poprilično temeljni i da isključe sve ostalo, jer je ovo oboljenje veoma retko. Osam sati nakon injekcije mogla sam da jedem normalno i bez ikakvih propratnih simptoma. Nisam mogla da shvatim kako to da odjednom mogu da jedem. To je bio prilično dobar pokazatelj da se problem može rešiti operacijom. Stupila sam u kontakt sa najboljim MALS hirurgom na svetu koji ima ordinaciju u Konektikatu i morala sam da mu pošaljem sve svoje analize i snimke. Stavljena sam na listu čekanja za operaciju koja bi trebalo da bude u julu - zaključila je Eni, koja se nada da će joj zahvat napokon rešiti veliki zdravstveni problem.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Jovana

30.11.2022 04:58

Sta je uopste ta gastropareze bolest od koje hrane nastaje sta znaci sama rec ta gastropareze