Tetka Saveta

TOKOM PAKLENIH VRUĆINA U TURSKOJ SE PIJE SAMO OVAJ NAPITAK: Jeftin je, brzo se pravi, a rashlađuje organizam po vrelom danu!

U pitanju je mlečno piće koje vekovima zauzima važno mesto, a priprema se od sastojaka koje već imate u kući.

Slika Autora
byDragana Petrović

07.06.2025 08:30

TOKOM PAKLENIH VRUĆINA U TURSKOJ SE PIJE SAMO OVAJ NAPITAK: Jeftin je, brzo se pravi, a rashlađuje organizam po vrelom danu!
Shutterstock/Hvarts

Svako ko je bio u Turskoj na moru zna da temperatura u ovoj zemlji tokom jula i avgusta često bude više od 40 stepeni. Po najvećim vrućinama Turci piju tipao čaj i tako se hlade. Posebno mesti zauzima i ajran, osvežavajuće mlečno piće koje vekovima koristi u najvrelijim danima za rashlađivanje. Veoma je jeftin i pravi se jednostavno, a osnovne sastojke jogurt, vodu i malo soli svako ima kod kuće. Ali, ono što ajran čini posebnim nije samo njegova jednostavnost, već i bogata istorija i blagotvorno dejstvo na organizam.

Poreklo ajrana vodi do nomadskih turskih plemena koja su pre više od hiljadu godina koristila fermentisano mleko (kefir ili jogurt) kao osnovu ishrane. U tim sušnim područjima, gde su visoke temperature i naporan rad svakodnevica, ovakav napitak bio je idealan način da se telo hidrira i osveži. Mešanjem jogurta sa vodom i dodatkom soli, dobijao se lagan, hranljiv napitak koji je gasio žeđ, jačao organizam i dugo čuvao svežinu.

Kroz vekove, ajran se širio zajedno sa Osmanlijama i njihovim trgovačkim putevima, pa je tako postao nezaobilazan deo kulinarske tradicije u Turskoj, Siriji, Libanu, Iranu, Jermeniji... U nekim krajevima se priprema uz dodatak začinskog bilja kao što su nana ili peršun, dok se u drugim dodaju krastavci ili led radi dodatne svežine.

Ono što ajran čini i danas popularnim jeste savršen balans ukusa i koristi. Jogurt kao osnovni sastojak bogat je probioticima koji pomažu zdravlje creva, dok voda i so obezbeđuju neophodnu hidrataciju i ravnotežu elektrolita. Tokom letnjih meseci ili nakon fizičkog napora, ajran je jedno od najboljih prirodnih rešenja za osveženje organizma.

Osim što je zdrav i okrepljujući, ajran je i vrlo zahvalan u kulinarskom smislu, može se služiti uz mnoga jela, naročito uz masnu, začinjenu ili mesnu hranu, jer pomaže varenju i osvežava nepce. Ali, može da se pije samostalno kao osvežavajući napitak tokom leta. 

Srećna Republika vam poklanja originalni, tradicionalni recept za ovaj osvežavajući napitak.

Sastojci:

  • 300 ml punomasnog jogurta (može i grčki jogurt za gušću varijantu)
  • 200 ml hladne vode (po potrebi više ili manje, u zavisnosti od željene gustine)
  • 1/4 kašičice soli (prilagodi ukusu)
  • prstohvat suvog ili svežeg nane (za osveženje)
  • 1/4 čen belog luka (sitno izriban) za jači ukus i po želji
  • malo izrendanog krastavca (po želji) 

Priprema:

U većoj posudi pomešaj jogurt i vodu. Dodaj so i dobro promešaj viljuškom, žicom ili štapnim mikserom dok ne dobiješ penastu, glatku strukturu. Po želji dodaj nanu, beli luk ili krastavac i kratko promešaj. Služi hladno, najbolje sa kockicama leda ili nakon hlađenja u frižideru.

Ako koristiš grčki jogurt, dodaj malo više vode (npr. 250–300 ml) kako bi dobio klasičnu tečnu konzistenciju. Za penasti ajran (kao iz restorana), koristi blender i miksaj 15–20 sekundi. Možeš koristiti i kefir umesto jogurta, za dodatni probiotski efekat.

Dobra strana ovog napitka je i što ima malo kalorija. Naime, ajran je niskokaloričan napitak koji ima od 80 do 100 kcal po porciji. Bogat je kalcijumom, proteinima i probioticima, hidrira organizam i  dobar izvor elektrolita.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)