Med je poznat kao prirodni zaslađivač koji može dodati slatku, jedinstvenu aromu raznim namirnicama, poput čaja, jogurta ili ovsenih pahuljica. Osim što obogaćuje ukus, med takođe donosi zdravstvene prednosti zahvaljujući svojim jedinjenjima. Njegova nutritivna svojstva su toliko značajna da ga često preporučuju kao dodatak u svakodnevnoj ishrani.
Prema brojnim istraživanjima, visokokvalitetni med se ističe svojom sposobnošću da deluje antiinflamatorno, antioksidativno i antimikrobno. Na primer, kombinacija vode sa medom i svežim limunovim sokom, kurkumom ili cimetom posebno se preporučuje za ublažavanje probavnih tegoba i upale grla. Osim toga, med može pomoći i u jačanju imunološkog sistema, što ga čini nezaobilaznim dodatkom u sezoni prehlada i gripa.
Prednosti "medene vode"
Sirovi med sadrži 22 aminokiseline, 27 minerala i 5000 enzima. Minerali koje sadrži uključuju:
- gvožđe
- cink
- kalijum
- kalcijum
- fosfor
- magnezijum
- selen
Pored toga, ima vitamin B6, tiamin, riboflavin, pantotensku kiselinu i niacin.
Pomaže kod mršavljenja
- gubitak težine - posebno ako ga konzumirate umesto slatkih pića kao što su kafe
- održavanje hidratacije
- u varenju, kao što je borba protiv zatvora ili simptoma refluksa kiseline
- ublažavanje upale grla ili kašlja - probajte kao prirodnu alternativu sirupima protiv kašlja
- miran san zahvaljujući ugljenim hidratima u medu, koji mogu osloboditi smirujući neurotransmiter serotonin
- smanjenje nadutosti i ublažavanje mučnine
- pomaže u funkcionisanju imunološkog sistema i borbi protiv oksidativnog stresa, posebno ako koristite manuku ili sirovi med, koji imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva
- smanjenje alergija — med (posebno lokalno proizvedeni tipovi) sadrži enzime i druga jedinjenja koja pomažu telu da se aklimatizuje na alergene, uključujući polen
- daje energiju, kao pre treninga, zahvaljujući šećeru i ugljenim hidratima - neke studije su pokazale da med čak poboljšava oporavak od vežbanja
- pomaže u normalizaciji nivoa holesterola, kao što je povećanje nivoa HDL ili "dobrog" holesterola, navodi "Dr Axe".
Kako se priprema
Mnogi ljudi širom sveta imaju običaj da ujutro piju "medenu vodu" na prazan stomak. Ovaj ritual ima za cilj da stimulira probavni sistem i pripremi telo za novi dan.

Shutterstock
Jedna od zanimljivih kombinacija koja se često koristi je dodatak mleka i drugih zdravih začina, a ovaj napitak se zove "Mesečevo mleko" i sastoji od vode, meda, cimeta, kurkume i mleka. Za razliku od medene vode koja se pije ujutru, medeno mleko se pije uveče pred spavanje i pomaže kod nesanice. Cimet i kurkuma su poznati po svojim antiinflamatornim svojstvima, a u kombinaciji sa mlekom i medom, stvaraju savršen napitak za opuštanje. Važno je napomenuti da se preporučuje izbegavanje kipuće vode, jer visoke temperature mogu uništiti hranljive materije koje se nalaze u medu.
Komentari (0)