Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu, a za mnoge je nezaobilazni deo jutarnjeg rituala. Iako neki ne mogu da zamisle dan bez šoljice kafe, ovaj napitak ima različite efekte na organizam. Dok za jednog podstiče energiju, drugog uspava. Čuveni gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić otkriva zašto je to tako?
- Ako cenite kafu prepoznaćete koja je dobra jer različito utiče na naš organizam, kaže gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić, koji je u intervjuu otkrio svoje svakodnevne navike kada je kafa u pitanju. Profesor Perišić, koji priznaje da popije čak 12 kafa dnevno, naglašava da piti kvalitetnu kafu znači da je popijete manje, a da postignete željeni efekat.
- Bitno je da kafa bude kvalitetna, jer to utiče na zdravlje i na to kako će na nas delovati, objašnjava prof. dr Perišić, gastroenterolog. On takođe napominje da je ovo savet koji važi samo za zdrave osobe.
U kontekstu zdravlja, profesor je istakao da kafa ima pozitivno dejstvo na ljudski organizam.
- Kafa ima veliko antioksidantno dejstvo, i kod kafopija rizik od karcinoma pankreasa, jetre i debelog creva je neuporedivo niži, navodi on, dodajući da je kod zdravih ljudi umerena konzumacija kafe potpuno bezbedna.
- Ko nema hipertenziju, slobodno neka pije 3-4 šolje kafe, savetuje prof. dr Vojislav Perišić, i još jednom ponavlja:
- Ko pije kafu, nema Alchajmera!
Ova tvrdnja izazvala je veliku pažnju, a dr Perišić pojašnjava da se ovde radi o opštoj populaciji i da je važna umerenost u konzumaciji.
- Aritmija se može pojaviti samo kod pojedinih ljudi koji preteraju sa kafom, dodao je on, napominjući da to ne važi za većinu koji piju kafu u umerenim količinama.
Profesor Perišić je, međutim, naglasio da se ne odnosi na ljude sa problemima sa srcem i onima koji imaju ozbiljnije medicinske probleme. Takođe, govorio je o razlici između američke i evropske kafe, navodeći da vozači šlepera u Americi piju velike količine "amerikan kofi", što može uništiti mnogo korisnih antioksidanata u organizmu.
- Ja sam od jutros popio već šest, a ustao sam u pet, rekao je dr Perišić sa osmehom, objašnjavajući da je, pre nego što je počeo da govori o ovoj temi na televiziji, pola godine proučavao sve relevantne činjenice.
- Ja sam ozbiljan čovek, ja se ne šalim…, dodao je on.
On je takođe napomenuo da velike količine kafe nisu preporučljive za osobe sa psihičkim problemima, dok je za ljubitelje čaja dodao da Turci od davnina piju čaj, a ne kafu. Ipak, on lično pije posebnu vrstu kafe, zeleni kineski i japanski napitak, koji ima specifične zdravstvene prednosti.
Zaključak je jasan: Kafa, kada se pije u umerenim količinama i kada je kvalitetna, može pozitivno uticati na zdravlje, pa čak i smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.
Komentari (0)