Odrasli

SA 18 MESECI SAM DOBILA MENSTRUACIJU, a sa sedam godina sam imala grudi kao devojka! Šokantna ispovest o izuzetno retkom poremećaju!

Priča Lajze Luiz iz Njukasla obišla je čitav svet.

19.07.2022 16:00

SA 18 MESECI SAM DOBILA MENSTRUACIJU, a sa sedam godina sam imala grudi kao devojka! Šokantna ispovest o izuzetno retkom poremećaju!
FOTO: Printscreen/TikTok/lizalouise20

Pubertet je za svako mlado biće doba puno izazova. Fizičke promene, kao i one emocionalne koje izazivaju hormoni, pubertetlijama su teško shvatljive, a roditeljima je često teško da svojoj deci objasne o čemu se radi. Osim toga, menstrualni ciklus i razvoj sekundarnih polnih karakteristika su i dalje tabu-tema u mnogim sredinama.

Slučaj jedne devojke iz Britanije koja je morala da se sa svim tim promenama suočava mnogo ranije nego bilo koja njena vršnjakinja, obišao je svet, a njen veoma retki poremećaj je svrstava među medicinske fenomene. 

Naime, 23-godišnja Lajza Luiz živi u Njukaslu i radi kao agent korisničke podrške. Ta lepa plavuša bi svakome privukla pogled zanosnim oblinama, ali ono što većina ne zna jeste da ona velike grudi i oblo telo ima od svoje sedme godine. Razlog za to nije naglo gojenje ili plastiča hirurgija već izuzetno redak medicinski poremećaj poznat kao “prerani pubertet”.

Još dok je bila beba od svega 18 meseci, Lajza je počela da dobija menstruacije, a prvi put kada su njeni roditelji to zapazili, bili su izvan sebe od straha. Odveli su devojčicu kod lekara, gde joj je nakon serije testova i hiruških intervencija utvrđeno da pati od poremećaja preranog puberteta. Tokom detinjstva su se krvarenja javljala povremeno, a od osme godine je počela da dobija redovne menstruacije.

@lizalouise20 Always my little brother ❤️ @liamrumney #fyp #foryou #brother #sister ♬ slipping through my fingers - Jen

Lekari su objasnili da takvvo stanje mogu da izazovu tumori na mozgu, genetski poremećaji u porodici ili hormonski disbalans. Takođe, posavetovali su Lajzine roditelje da hormonska terapija može da zaustavi ili uspori prerani pubertet, ali da se daje samo u slučajevima kada prerani pubertet može da uspori rast deteta ili da izazove teške fizičke ili psihičke posledice.

Lajza nije uzimala terapiju, ali njen prerani pubertet nije prošao nezapaženo. Već u sedmoj godini je imala ogromne grudi, a njena učiteljica i svi u školi su bili obavešteni o njenom stanju, te su joj pored roditelja bili sjajna podrška u odrastanju. Problemi su počeli u srednjoj školi, kada kreću prve ljubavi. Ona je, za razliku od svojih vršnjakinja, u srednju školu došla kao potpuno razvijena žena i zbog toga je bila žrtva žestokog zadirkivanja i vršnjačkog maltretiranja. 

- Kada bismo na časovima fizičkog išli na plivanje dečaci bi me stalno zadirkivali ispred svlačionice. Optuživali su me da stavljam umetke u grudnjak ili da sam radila operaciju povećanja grudi. Bila sam dete, a druga deca i njihovi roditelji bi me posmatrali krajičkom oka i komentarisali. Nisu imali pojma kroz šta prolazim. Bilo je mnogo negativnih komentara - prisetila se Lajza.

Ipak, ona nije odlučila da uzvrati istom merom, već je svojim drugaricama pomagala da razumeju promene kroz koje njihovo telo prolazi, budući da je ona sama kroz sve to prošla znatno ranije. Lajza danas ima bolne i obilne menstruacije, ali kaže da sa time izlazi na kraj uz pomoć lekova.

Inače, kod osoba koje pate od preranog puberteta, postoji rizik da će se to odraziti na njihovu plodnost, ali to nije uvek slučaj, o čemu svedoči i sama Lajza.

@lizalouise20 This trend is heartbreaking 💔 #fyp #foryou ♬ sonido original - 🖤

Čini se da je Britanka uspela da iz negativne situacije izvuče ono najbolje, te danas s ponosom govori da je upoznala svoje telo i zavolela ga vremenom, piše portal San. Takođe, ona na svom TikTok profilu širi poruke telesne pozitivnosti i svest o zdravom odnosu prema ženskom telu. 

- U današnje vreme mnoge devojke se stide svog tela i sramota ih je da govore o menstrualnom ciklusu. Ja to želim da promenim jer smatram da je to potpuno pogrešan pristup - zaključila je Lajza.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)