Odrasli

Stavite BELI LUK POD JASTUK: Evo šta možete da očekujete

U narodnu medicinu se kunu naše majke i bake pa su na razne načine kroz prirodne preparate i biljke pronalazile način da izleče razne tegobe. Beli luk se uvrštava u najjače diuretike zbog sjajnih anitibakterijskih svojstava, a sastavni je deo mnogih lekova, a evo šta čini za organizam ukoliko ga stavite ispod jastuka.

15.08.2022 13:00

Stavite BELI LUK POD JASTUK: Evo šta možete da očekujete
pexels.com

Mnogi nisu svesni delotvornosti i lekovitog uticaja koji beli luk ima na naš organizam, pa ga većina izbegava ne samo u ishrani nego i kao preventivni lek zbog svog mirisa koji je mnogima neprijatan. Da bi se prehlada držala dalje od nas, bake će vam reći kako je dobro čuvati čen belog luka u džepu jer će sve viruse držati na "distanci".

Lekari preporučuju beli luk za konzumiranje na dnevnoj bazi jer je prepun vitamina i minerala. On sadrži biljna vlakna, aminokiseline, vitamine, sumpor, gvožđe, jod i mnogobrojne druge nutrijente. Ipak, malo ko zna da će spavanje sa belim lukom ispod glave, otkloniti neke probleme sa kojima se suočavate.

Beli luk i nesanica

Nesanica je problem koji je prisutan kod većine i onemogućava da organizam pravilno funkcioniše. Ne samo da utiče na funkcionisanje tokom dana već može da naruši psihofizičko stanje pojedinca. Uprkos tome što svi mi pokušavamo da rešimo taj problem na različite  načine pa pribegavamo raznim metodama,  nekada to ne daje rezultate. Metoda koja je poznata od davnina i koju su stari koristili kako bi oterali nesanicu, ali i druge probleme, je stavljanje belog luka ispod jastuka dok savamo.

pexels.com

Beli luk pomaže da kvlitetnije spavate ali će oterati prehlade i druge tegobe

Čen belog luka stavite pre spavanja ispod jastuka i videćete iznenađujuće efekte u kratkom perodu. Ne samo što će vam san brzo doći na oči već će oterati prehlade, viroze i kašalj od vas. Ukoliko osećate nedostatak energije, ova metoda će vam brzo nadoknaditi umor i iscrpljenost i bićete orni za novi dan. Potrebno je svake noći stavljati novi čen, dok se iskorišćeni može konzumirati narednog dana.

Kako pravilno konzumirati beli luk?

Pravilno korišćenje belog luka podrazumeva da ga iseckate i izgnječite i ostavite da odstoji malo na vazduhu kako bi se stvorili hemijski elementi poput alicina. Tako sirov, on je najzdraviji, ali i za mnoge veoma težak za konzumiranje zbog neprijatnog mirisa koji ispušta.

Međutim, postoje drugi načini da konzumirate beli luk, a da istovremeno izbegnete njegov miris koji ne volite.

Konzumiranje belog luka lekari često peporučuju na isti način kao što se piju i tablete, u svom punom obliku. Ipak, da biste izbegli njegov neprijatan miris, preporučuje se da se par sitnih čena potope u hladnu vodu i da odstoje desetak minuta. Nakon toga, potrebno je oguliti ih rukama i popiti sa malo vode, najbolje na prazan stomak, 45 minuta pre jela.

Ovako iskorišćen beli luk ima najviše hranljivih svojstava i on će se rastvoriti direktno u vašem organizmu. Treba izbeći korišćenje noža prilikom njihovog guljenja da ga ne bi oštetili. Tako pripremljen eliminisaće neprijatan miris koji inače ima, a poželjno ga je konzumirati svakog dana do dva manja čena. Potrebno je samo da ne bude veći od tablete i da bude domaći, jer na tržištu je rasprostranjen i kineski koji može da vas prevari.

U skladu sa svojim načinom života prilagodite svoju dozu koju ćete konzumirati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)