Brojna istraživanja su konzumaciju crvenog mesa povezala sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa. Zato i stručnjaci napominju da bi ključna stvar za vaše zdravlje bila da smanjite unos crvenog mesa.
Doktorka Sali Voren je navela šta će se u telu dogoditi ako prestanete da jedete crveno meso.
Možda ćete izgubiti nekoliko kilograma
Crveno meso ima visoku kalorijsku vrednost. Ako ga Izbacite iz svakodnevne ishrane i mogli biste da počnete da gubite kilograme.
- Većina porcija mesa sadrži više proteina od stvarne potrebe. Porcija od 90 grama govedine može imati otprilike 170 kalorija, ali porcija pasulja može imati nekih 100 kalorija, a tofu otprilike 70 kalorija - kaže dr Voren.
Na prvi pogled se možda ne čini kao velika razlika, ali s vremenom se može povećati.
Bićete manje "kiseli"
Zdravom telu je potrebna je dobra pH ravnoteža. Ali, veliki deo moderne praktične ishrane danas se sastoji od hrane koja stvara kiseline, uključujući i crveno meso.

shutterstock.com/V75
Crveno meso proizvodi visoko kiselo opterećenje koje telo treba da apsorbuje i neutralizuje. Osim toga, visoka kiselost u telu stvara savršeno okruženje za bolesti. Dodajte tome stres i loš san i smanjili ste otpornost na bolesti s visokom stopom smrtnosti poput raka i dijabetesa, objašnjava doktorka.
Možda će se smanjiti nadutost
Telo vari crveno meso sporije nego drugu hranu, zbog čega možete da osetite bolove u stomaku, imate zatvor i pojačane gasove nakon što ste večerali veliki odrezak.
Iako biste mogli da osetite smetnje sa varenjem odmah nakon što izbacite crveno meso, to je uglavnom rezultat jedenja zdravije hrane bogate vlaknima.
Dugoročno ćete dodati zdrave bakterije u creva, što bi moglo da smanji upalu u celom telu i učini da se osećate manje naduto.
Nivo holesterola može da padne
Izbacite crveno meso i smanjićete količinu zasićenih masti, koje su povezane s višim nivoima holesterola. Američko udruženje za srce preporučuje da ne unosite više od pet do šest odsto dnevnih kalorija iz zasićenih masti.
Ova ravnoteža smanjuje rizik od visokog holesterola, što može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama.
Shutterstock
- Ovo nakupljanje naziva se ateroskleroza, koja može dovesti do koronarne bolesti arterija (KBS), srčanog udara, moždanog udara ili prolaznog ishemijskog napada (TIA) i periferne arterijske bolesti - upozorava dr Voren.
Možete smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti
Izbacivanje crvenog mesa s jelovnika moglo bi da smanji rizik od više bolesti.
- Crveno meso može da sadrži velike količine zasićenih masti, što je povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa - tvrdi Voren.
Možda ćete imati više energije
Doktorka navodi da je za dobru energiju potrebno zdravo srce, zdrav sistem za varenje, kao i zdrav um i telo. Zamena crvenog mesa zdravijom hranom, poput pasulja, biljnih masti, integralnih žitarica, voća i povrća, može rezultirati višim nivoom energije.
Može vam nedostajati određenih hranjivih materija
Iako je moguće nadoknaditi gubitak proteina u ishrani, neki hranjivi sastojci dolaze uglavnom iz crvenog mesa i mogli biste da imate problem zbog njihovog nedostatka.
Ključna familija hranjivih materija su vitamini B gruepe, uglavnom vitamin B12 i gvožđe.
Ako jedete školjke, 90 grama kuvanih školjki može vam osigurati istu količinu vitamina B12 kao i govedina.
Drugi dobri izvori su tofu i sojini proizvodi, riba, sir i jaja. Neki stručnjaci i dalje preporučuju uzimanje dodataka ishrani za osiguranje.
Mnogi ljudi, čak i oni koji jedu crveno meso, imaju manjak magnezijuma. To je zato što današnje tlo ima malo magnezijuma, pa ishrana na biljnoj bazi više ne osigurava dovoljno ovog važnog minerala, prenosi The Healthy.
Komentari (0)