Odrasli

7 SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOJI SE JAVLJAJU TAČNO MESEC DANA PRE NAPADA! Stručnjaci upozoravaju: Ovako ćete ih razlikovati od ostalih bolesti!

Lekari ističu da se pojedini znaci češće javljaju kod žena, pa je veoma važno na vreme obratiti pažnju na njih.

20.11.2022 13:01

7 SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOJI SE JAVLJAJU TAČNO MESEC DANA PRE NAPADA! Stručnjaci upozoravaju: Ovako ćete ih razlikovati od ostalih bolesti!
shutterstock.com

Srčani udar zahteva hitnu medicinsku pomoć i simptomi se obično javljaju brzo. Glavni znaci su uglavnom bolovi u grudima i vrtoglavica. Međutim, najnovije istraživanje koje je sprovela Nacionalna zdravstvena služba Britanije (NHS) pokazalo je da postoji 7 simptoma koji se mogu javiti mesec tačno dana pre potencijalno smrtonosnog napada.  

I stručnjaci sa Univerziteta za medicinske nauke u Arkanzasu otkrili su da je 95 odsto učesnika studije imalo neobične simptome oko 30 dana pre srčanog udara i da su se oni povukli nakon samog udara. Takođe, lekari su ustanovili da manje od trećine žena prijavi nelagodnost u grudima pre napada.

Foto: Shutterstock

Ne ignorišite simptome koji bi mogli da ukažu na potencijalno opasna oboljenja 

Reč je o ovih 7 simptoma:

  • Poremećaj spavanja (48 odsto)
  • Kratkoća daha (42 odsto)
  • Loše varenje (39 odsto)
  • Anksioznost (35,5 odsto)
  • Teške/slabe ruke ili noge (24,9 odsto)
  • Promene u razmišljanju (23,9 odsto)
  • Gubitak apetita (21,9 odsto)

Baš pomenute simptome je prijavio veliki procenat učesnika studije (brojke u zagradi) koji su u nekom trenuku doživeli infarkt i preživeli to stanje. Najveći broj ispitanika je oko mesec dana pre napada imalo problema s poremećajem spavanja.

shutterstock.com

Najvažnije su redovne posete lekaru 

Ostali znaci 

Stručnjaci smatraju da postoji čitav niz drugih simptoma koji mogu ukazati na potencijalno opasno stanje sa srcem, a koje pacijenti najčešće pomešaju sa nekim drugim oboljenjem. Uobičajeni simptomi uključuju bol u grudima, stezanje i težinu u grudima. To sve može da ukazuje na to da srčani mišić ne prima dovoljno oksigenisane krvi. Može se javiti i bol ili slabost u nogama i rukama, ali to je takođe moguće i zbog smanjene cirkulacije.

- Drugi simptomi kardiovaskularnih bolesti mogu biti nedostatak daha, lupanje srca, tj. stanje kada neko može da oseti otkucaje srca - navode istraživači.

Simptomi srčanog udara mogu da uključuju neobičan ili neobjašnjiv umor i mučninu ili povraćanje. Žene češće imaju te druge simptome. Od hroničnog umora pati 70 odsto žena, ali ako se nikada ranije nisu susrele sa tim stanjem, on može da bude jedan od glavnih simptoma koji ukazuje na predstojeći srčani udar.

Foto: Shutterstock

Oprezno sa vašim srcem

Žene u većoj opasnosti

Iako i muškarci mogu da budu u opasnosti, istraživanja su pokazala da je po sredi češća pojava kod žena. Manifestuje se kao nedostatak energije i motivacije. Jednostavne aktivnosti poput raspremanja kreveta ili tuširanja mogu da se učine nemogućim u toj situaciji.

Bol u predelu stomaka je primećena kod 50 odsto slučajeva srčanog udara. Mučnina, osećaj nadutosti ili "nervoza" želuca su simptomi koji se često javljaju i kod žena i kod muškaraca. Takav bol je najčešće ponavljajući, pojavi se, pa nestane, pa se ubrzo ponovo pojavi. Tada osoba nije u stanju da obavlja bilo kakvu fizičku aktivnost.

shutterstock.com

Svaki simptom je bitan, vodite računa o svom zdravlju 

Ukoliko primetite bilo šta od navedenog, savetuje se da ostavite cigarete i alkohol, smanjite namirnice koje dovode do povišenog holesterola i gojaznosti i obavezno posetite lekara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)