Odrasli

JEDAN SIMPTOM U OČIMA UKAZUJE NA MINI MOŽDANI UDAR! Poznati tridesetpetogodišnji glumac nedavno ga je doživeo, stanje mu je teško!

Tranzitorni ishemijski atak isti je kao i "pravi" moždani udar, osim što simptomi značajno kraće traju, a nisu pošteđeni ni najmlađi.

03.11.2022 16:10

JEDAN SIMPTOM U OČIMA UKAZUJE NA MINI MOŽDANI UDAR! Poznati tridesetpetogodišnji glumac nedavno ga je doživeo, stanje mu je teško!
Foto: Shutterstock

Lekari upozoravaju da mini moždani udar ima slične posledice kao i bilo koji drugi samo što simptomi kraće traju. O svim njegovim posledicama je teško govoriti jer mogu biti mnogobrojne i razlikovati se od osobe do osobe, a osim toga, ističe se da gotovo da ne postoji starosna granica za one koji su potencijalno ugroženi tim stanjem.        

Poznati engleski glumac Kris Fonten (35) doživeo je nedavno manji moždani udar usled čega je privremeno bio u nemogućnosti da govori, što ga je veoma uplašilo. U narednom periodu će morati da se podvrgne i operativnom zahvatu kako bi sprečio da krvni ugrušak nastavi da “putuje” do njegovog mozga. Mladi glumac takođe radi sa logopedom i rekao je da je odlučan da uskoro počne da "živi život maksimalnim intenzitetom".

Tranzitorni ishemijski atak ili TIA (poznat i kao mini-moždani udar) isto je što i moždani udar, osim što simptomi traju kratko. Međutim, to je upozorenje da biste mogli biti u opasnosti od novog. TIA je uzrokovan privremenim prekidom u snabdevanju krvlju jednog dela mozga, što rezultira daljim nedostatkom kiseonika u tom organu, inače jednom od najvažnijih za funkionisanje čitavog organizma.  

Zamagljen vid ili gubitak vida na jednom ili oba oka može biti znak upozorenja za tu vrstu moždanog udara, a tu su i sledeći simptomi:

  • iznenadna slabost ili ukočenost u jednoj strani tela, uključujući noge, ruke ili stopala
  • teškoće u pronalaženju reči ili izgovaranju jasnih rečenica
  • iznenadni gubitak pamćenja ili konfuzija, vrtoglavica ili iznenadni pad
  • iznenadna jaka glavobolja

shutterstock.com

Ne ignorišite simptome koji mogu ukazati na mini moždani udar

Ne postoji način da saznate da li imate tranzitorni ishemijski atak (TIA) ili pravi moždani udar kada počnu prvi simptomi. Kao i moždani udar, TIA je uzrokovan blokadom koja prekida dotok krvi u jedan deo mozga. Jedina razlika je je u tome što je kod TIA blokada privremena. Tada se ugrušak koji je stvorio blokadu ili sam rastvori ili se kreće tako da se snabdevanje krvlju vraća u normalu i simptomi nestaju.

Vrednosti krvi na koje morate uraditi analizu su ove:

  • Zgrušavanje krvi
  • Šećer u krvi
  • Nivo holesterola

Ako vam je dijagnostikovan TIA, u što bližem roku planirajte da ostavite cigarete ukoliko ste pušač, da više vežbate i smanjite konzumiranje alkohola. Osim toga, uz dijagnozu se dobija adekvatna terapija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)