BLISTAVO ČISTO!

I ZAČIN I ČIŠĆENJE NA LAK NAČIN: So vam može pomoći u održavanju OVIH 8 stvari!

Specijalizovana sredstva za čišćenje svakog ćoška našeg doma nam se smeše sa rafova prodavnica ali kada pogledamo njihovu cenu i sastav, često nam ne bude dobro! Znatno prirodnije i isplativije sredstvo nam je skoro uvek pri ruci. Obična kuhinjska so će vam pomoći u održavanju doma a portal Srećna Republika vam otkriva i kako!

19.12.2021 18:43

I ZAČIN I ČIŠĆENJE NA LAK NAČIN: So vam može pomoći u održavanju OVIH 8 stvari!
pexels.com

Ako ste u potrazi za sredstvom za čišćenje koje ne sadrži toksične hemikalije, neće vam orobiti novčanik a u isto vreme će vam pomoći da efikasno i brzo sredite dom, prošetajte do kuhinje i zavirite u svoju policu sa začinima. Kada budete ugledali običnu kuhinjsku so, zaustavite se. Bingo! Upravo to je vaš mali kućni pomoćnik a portal Srećna Republika vam predstavlja šta sve to ova magična zrnca mogu da očiste.

TRAGOVI RĐE

Naravno, potrebna vam je neka vrsta tečnosti da biste pretvorili so u efikasno sredstvo za čišćenje i u ovom slučaju možete koristiti limunov sok ili sirće. Pre nanošenja soli na tragove rđe, uverite se da je mrlja potpuno suva. Ako odlučite da koristite limun, iscedite ga preko mrlje, a zatim ga prekrijte slojem soli. Ostavite da odstoji pola sata, a zatim obrišite vlažnom krpom ili sunđerom. Isperite ako je potrebno.

Ako koristite sirće, nećete vam trebati više od jedne kašike koju ćete pomešati sa solju i namazati tu pastu na mrlju od rđe. Pustite da odstoji, a zatim sve to možete istrljati starom četkicom za zube. Nakon toga isperite umrljano područje ako je potrebno.

KAMENAC

Kombinacija limuna i soli je efikasnija od bilo kog sredstva za čišćenje kamenca koje možete pronaći. Bilo da se nakuplja na glavi tuša ili na slavini umivaonika, pospite so na polovinu limuna i utrljajte ga po površini. Takođe ima dodatni efekat kada se koristi na bakarnim površinama, jer se bori protiv promene boje.

FLEKE OD ZNOJA

Marljivo vežbate u teretani ili se samo znojite toliko da vam to zaprlja odeću? Da, svi smo prošli kroz to. Suočavanje sa tim mrljama može biti bolno, ali možete učiniti da one nestanu iznenađujuće brzo uz pomoć soli. Četiri kašike soli pomešajte sa litrom tople vode i potopite u nju odeću.

Jedina stvar koju treba napomenuti u vezi sa ovom metodom je da nije efikasna baš na svim materijalima. Dakle, ako želite da uklonite mrlje od znoja sa osetljivih tkanina kao što je saten, nećete dobiti rezultate koje tražite.

DASKA ZA SEČENJE

Ako ste neko ko često kuva, onda znate da se daska za sečenje može poprilično zaprljati. Čak i ako ste dobri u pranju nakon svake pojedinačne upotrebe, teško je učiniti da one izgledaju kao da ste ih upravo kupili. Postoje i drvene daske za sečenje koje ćete morati ručno da oribate jer ne možete da ih ubacite u mašinu za pranje sudova.

Ali bez obzira na to koju dasku za sečenje koristite, odličan trik da one ponovo izgledaju netaknuto uključuje so i limun. Uz ovu kombinaciju sve što treba da uradite je da pospete so po dasci za sečenje i istrljate je limunom. Ovo će ukloniti sve mrlje sa nje i učiniti da ona izgleda potpuno novo.

ZAPUŠENI ODVODI

Da li se mučite sa začepljenim odvodima u sudoperi ili u kadi? Sipajte u njih malo soli i temeljno isperite toplom vodom nakon dva minuta. Nema potrebe za skupim čistačem odvoda ili vodoinstalaterom, savetuje portal inspiredot.net

MRLJE OD KAFE I ČAJA

Dosadni kolutovi od čaja ili kafe unutar šoljica mogu biti prava noćna mora za čišćenje. Čak i sa najagresivnijim deterdžentom i vodom, te mrlje mogu ostati unutra zauvek. So zapravo može iznenađujuće efikasno da ukloni te mrlje. Stavite malo soli na vlažnu krpu i istrljajte mrlje. I vaše šolje će biti besprekorne i blistave.

UPIJA PROSUTU TEČNOST

Ne uklanja so samo mrlje od rđe ili one od kafe ili čaja u šoljicama. Ona se pokazala kao efikasna i prilikom otklanjanja velikog broja drugih fleka. Ako ste prosuli neku tečnost po tepihu, so to može vrlo brzo da apsorbuje kada je pospete po mrlji, pa će vam samim tim olakšati i skidanje te fleke.

PILING

So može biti delotvorna čak i na vašem telu. Budući da je svrha tuširanja da očistite telo, verovatno ćete želeti i da uklonite sve mrtve ćelije kože sa njega. Naravno, možete kupiti piling, ali zašto biste sebe izlagali dodatnom trošku ako imate morsku so kod kuće. Ona će sjajno obaviti taj posao a sve što vam treba je 100 grama morske soli, koju ćete pomešati sa 100 mililitara ulja.

Dolaze u obzir bademovo, arganovo ili kokosovo ulje. Samo dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja po želji kako biste svom pilingu dali lep miris, dobro ga promešajte i sve je spremno za vaš mali ritual. Ako vam je koža osetljiva, umesto morske soli možete koristiti šećer. On je malo manje abrazivan ali je podjednako efikasan i nežniji prema koži.

 

 

Komentari (0)