Odrasli

LEKARI UPOZORAVAJU: Odmah prestanite da solite jela, OVO SU POSLEDICE! (VIDEO)

Svako od nas voli da jede začinjeniju hranu, međutim, lekari upozoravaju na to kakve bi posledice to moglo izazvati po vaše zdravlje.

10.10.2022 18:01

LEKARI UPOZORAVAJU: Odmah prestanite da solite jela, OVO SU POSLEDICE! (VIDEO)
shutterstock.com

Začinjena jela prava su poslastica svakog gurmana. Ipak, previše slana hrana i te kako može štetiti našem zdravlju i ostaviti fatalne posledice na celokupni organizam. Po sredi nisu samo prazne priče zagovornika zdravog života, već to potvrđuju i istraživanja lekara

Naime, naučna studija koja je sprovedena u Britaniji pokazala je zabrinjavajuće podatke. Istraživanje je obuhvatilo više od 500.000 ljudi i trajalo je oko 4 godine. Isptanici su govorili o svojim navikama u ishrani, upotrebi soli u pripremanju i degustaciji obroka i učestalosti dosoljavanja hrane. Istraživači su pratili navike svojih ispitanika i primetili da, što su više dodavali soli, veće su bile šanse za potpuno ugrožavanje zdravlja.

Američko udruženje lekara za srce savetuje da je neophodno pod hitno iskoreniti tu lošu naviku. Konzumiranje više voća i povrća moglo bi da neutrališe potrebu za solju u jelima, kao i da smanji količinu koju koristimo. Prema njihovim preporukama, odrasle osobe ne bi trebalo da konzumiraju više od 2,3 miligrama soli dnevno, a idealna granica je čak 1,5 miligrama dnevno. 

Pixabay

Smanjite unos soli, sačuvajte zdravlje

Konzumiranje previše soli na više načina može ugroziti vaše zdravlje. Pre svega to utiče na povećanje krvnog pritiska. Osim toga, so može da podstakne moždani udar kao i bolest bubrega. 

Zbog tih alarmantnih podataka, u Britaniji su uvedena određena ograničenja upotrebe tog začina. Prema strogoj preporuci, kašičica soli dnevno je mera koje bi se trebalo pridržavati. 

- Nalazi naših istraživanja su u skladi sa onim iz ranijih godina. Prema svim parametrima,visok nivo unosa natrijuma povezan je sa različitim zdravstvenim problemima, među kojima su hipertenzija i kardiovaskularne bolesti. Čak i bez dodatnog soljenja hrane, verovatno ćete već uneti soli u svoj organizam nego što je dnevna preporučena doza - kažu istraživači.

shutterstock.com

Lekari upozoravaju na niz bolesti koje izaziva prekomerna upotreba soli

Velika opasnost kod upotrebe soli nalazi se u hrani koju kupujemo, a u koju su poizvođači već dodali određenu količinu soli i drugih dodataka koji nam mogu štetiti. 

- Većina mojih pacijenata ne dosoljava hranu, ali ne shvataju da nje već dosta ima u pecivima, suhomesnatim proizvodima i konzerviranom povrću - kaže doktor Stiven Jurašek, istraživač medicinske škole pri Harvardu. 

shutterstock.com

Hrana u restoranima često je presoljena  

Kao rešenje za izbegavanje tih zamki, preporučuje se jedenje hrane koju sami pripremamo, te kod koje imamo više kontrole pri stavljanju začina i drugih dodataka. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)