Odrasli

HRONIČNI STRES PODSTIČE DEMENCIJU I BOLEST SRCA! Već danas uz ovu vežbu promenite život iz korena!

Hronični stres može se veoma negativno odraziti na zdravlje i izazvati niz hroničnih oboljenja, pa je zato veoma važno reagovati na vreme.

04.10.2022 20:01

HRONIČNI STRES PODSTIČE DEMENCIJU I BOLEST SRCA! Već danas uz ovu vežbu promenite život iz korena!
Foto: Shutterstock

Nedavna istraživanja objavljena u naučnom časopisu Biological Reviews ukazuju da emocionalni i radni pritisak mogu da dovedu do demencije ili Alchajmerove bolesti.

Gubitak pamćenja i smanjenje moždane mase otkriven je i kod relativno mladih osoba. Kod borbe sa stresom, organizmu pomaže ključni hormon, kortizol. Njena proizvoide nadbubrežne žlezde koje u stresnim situacijama dobijaju informaciju da proizvedu više kortizola kako bi ograničile funkcije organizma i zaštitile ga od svih negativnih uticaja. Nakon što opasnost prođe, nivo hormona opada i sve u telu se vraća u normalu.

Međutim, ukoliko u nekim traumatičnim situacijama ne dođe do lučenja dovoljne količine kortizola, nastaju glavobolje, problemi sa srcem, koncentracijom, pa i sa pamćenjem.

shutterstock.com

Hronični stres dovodi do brojnih zdravstvenih problema

Hronični stres je povezan s nizom fizičkih i mentalnih stanja uključujući depresiju, bolesti srca i dijabetes.

Novo istraživanje o mozgu, rađeno u Institutu za ljudske kognitivne nauke “Maks Plank”, nudi novu strategiju za smanjenje hroničnog stresa za oko 25 odsto posle šest meseci, piše Avaz.ba

Pixabay.com

Joga je jedan od boljih načina za savladavanje stresa

 Autori studije navode da mentalni trening, koji je zasnovan na meditaciji, može mnogo da pomogne u smanjenju dugotrajnog hroničnog stresa. Nije prvi put da je meditacija preporučena kao odličan način za opuštanje.

Inače, umiriti um je izuzetno teško budući da je preporuka da se misli blokiraju na nekoliko trenutaka.

shutterstock.com

Meditacijom do čistih misli

Istraživački tim zaključuje da redovna meditacija smanjuje nivoe hormona stresa kortizola čak i u kosi. Osim meditacije, kao mere prevencije navode se i pravilna i zdrava ishrana, fizička aktivnost i raniji odlazak na spavanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)