Odrasli

HITNO UPOZORENJE PUŠAČIMA STARIJIM OD 55 GODINA!

Nova istraživanja unela su dodatni strah među uživaoce cigareta i nikotina.

30.09.2022 16:20

HITNO UPOZORENJE PUŠAČIMA STARIJIM OD 55 GODINA!
Pixabay.com

Britanski nacionalni komitet za skrining, pozvao je na hitne preglede pušače ili bivše pušače starije od 55 godina, istakavši da postoji velika opasnost da se kod njih razvila opaka bolest - rak pluća, te da, ukoliko su primetili bilo kakav simptom koji bi mogao da upućuje na taj zdravtsveni problem, odmah reaguju. 

To alarmanto upozorenje lekara usledilo je nakon objavljivanja užasavajuće statistike o smrtnosti povezane s rakom pluća. Naime, svake godine u Britaniji kod oko 47.000 stanovnika registruje se rak pluća,a ono što je još gore, jeste činjenica da od tih 47.000, čak 37.000 pacijenata umre. U Engleskoj je rak pluća 5. najveći uzrok smrtnosti. 

Što se tiče Srbije, statistika je podjednako poražavajuća. Svake godine od karcinoma pluća u našoj zemlji oboli više od 6.000 osoba, a umre 4.600 njih, što znači da se u proseku ta bolest dnevno dijagnostikuje kod 16 ljudi. Od tog broja svaki dan čak 13 osoba izgubi bitku sa tom teškom bolešću.

shutterstock.com

Cigarete dokazano jesu jedan od faktora rizika za pojavu raka pluća

Britanski doktor Ian Voker poručio je da je obavezno uvođenje skrininga pluća veoma važan korak u sprečavanju rasta broja obolelih. 

Pozdravljam ovu odluku Vlade i pozivam sve četiri države britanskog kraljevstva da što pre uvedu skrining pluća kao obaveznu proceduru u preventivnom lečenju. Skrining bi mogao spasti na hiljade života. Veoma je bitno rak otkriti u ranoj fazi kada još postoji nada za izlečenje - istakao je Voker, piše San.

Lekari su naglasili kao obavezu stručnjaka da svakom pacijentu koji prođe skrining, a koji je još aktuelni pušač, savetuju na koji način da se liše tog potencijalno smrtonosnog poroka. 

Prema studiji do koje je došao Britanski nacionalni komitet za skrining, čak 61 odsto slučajeva oboljenja od raka pluća bi moglo da se spreči ukoliko bi ljudi prestali da konzumiraju cigarete. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)