Telo

DA LI KUPANJE SVAKOG DANA UGROŽAVA ZDRAVLJE? Ova tema je nakon reči jednog stručnjaka izazvala ozbiljne polemike!

Profesor Stefan Šumak sa Australijskog univerziteta za dermatologiju tvrdi da prečesto tuširanje može da ima isto štete koliko i neodržavanje higijene, čime je pokrenuo i neistomišljenike da izraze svoj stav.

27.09.2022 19:01

DA LI KUPANJE SVAKOG DANA UGROŽAVA ZDRAVLJE? Ova tema je nakon reči jednog stručnjaka izazvala ozbiljne polemike!
shutterstock.com

Godinama slušamo o tome kako je higijena jedna od najbitnijih dnevnih rutina kojoj se moramo posvetiti. Nekako je uvaženo stanovište da je potrebno tuširati se svakog dana, dok se u letnjim mesecima taj broj i uvećava. Ono što je, međutim, potpuno iznenadilo, jeste da su pojedina ranija istraživanja pokazala da se četiri od pet žena ne tušira svaki dan, a trećina može tri dana da izdrži bez kupanja, piše Independent.

Najnoviju studiju koja se bavi ovom tematikom sprovela je grupa naučnika sa Univerziteta Mančester. Prema njenim rezultatima, pokazalo se da tri četvrtine ispitanika obave barem jedno tuširanje ili kupanje na dan.

pexels.com

Kupanje opušta i pruža osećaj blagostanja  

Prema mišljenju profesora Stefana Šumaka, predsednika Australijskog univerziteta za dermatologiju, treba se tuširati samo onda kada je to potrebno.

- Svakodnevno tuširanje postalo je uobičajena rutina poslednjih 50, 60 godina, otkako su patentirana kupatila sa tuš-kabinama. Razlog je zapravo društveni pritisak, a ne stvarna potreba. Ali, samo su žlezde ispod pazuha i one na preponama te koje proizvode telesni miris. One nisu raspoređene po celom telu - objasnio je profesor i upozorio da svakodnevno tuširanje toplom vodom i jakim hemijskim preparatima može da izazove i štetu.

pexels.com

Prekomerno kupanje jakim hemijskim preparatima može biti štetno koliko i neodržavanje higijenem, tvrdi profesor Šumak

- Prekomerno pranje dovodi do smanjenja masnoće na koži, čime se telo oslobađa prirodnih ulja koje imaju ulogu da zaštite ćelije kože. Koža postaje propusnija i samim tim dostupnija virusima i bakterijama pa se mogu pojaviti simptomi kao što su svrab, suva koža i ekcemi - tvrdi profesor Šumak.

Ipak, njegov stav je naišao na mnoge kritike, kako njegovih kolega, tako i onih koji su imali priliku da u mnogim medijima pročitaju rezultate njegove studije. Uglavnom je prihvaćeno da preterano izlaganje tela jakim preparatima može da bude loše po zdravlje, pre svega po kožu, ali da se to svakako ne odnosi na tušitanje svakog dana.      

Temperatura vode tokom kupanja  trebalo bi da bude između 30 i 35°C. Preporučljivo je kupanje završiti nešto hladnijom vodom, kako bi se poboljšala cirkulacija krvi. 

Pixabay.com

Ruke su najizoloženije bakterijama, pa je neophodno i njihovo češće pranje 

Ruke predstavljaju deo tela koji je najizloženiji prljavštvini. One dolaze u kontakt s hranom, pa je njihova higijena veoma bitna. Treba ih prati pre i posle jela, pre i posle korišćenja toaleta, nakon igranja sa životinjama, kašljanja, kijanja, brisanja nosa, korišćenja javnog prevoza ili nakon kontakta sa određenim predmetima. Po pravilu, peru se toplom vodom jer hladna voda neće ukloniti nečistoće. 

Pixabay

Zube treba prati svaki put pre i posle jela

Kada je reč o oralnoj higijeni, poželjno je da se zubi peru pre i posle svakog obroka. Iako se često smatra da je najvažnije jutarnje pranje zuba, zapravo je mnogo značajnije oprati ih uveče kako ostaci hrane ne bi prenoćili u ustima jer se na taj način u njima množi mnogo veći broj bakterija. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)