Odrasli

Jedna od namirnica koju NAJČEŠĆE jedemo je potencijalni krivac za ĆELAVOST!

Opadanje kose je problem koji sve više pogađa muškarce ali i žene. I dok se često govorilo da genetika, godine i hormoni imaju uticaja na ovu pojavu, nauka je zaključila je možda baš hrana koju koju konzumiramo najveći krivac.

03.03.2022 14:04

Jedna od namirnica koju NAJČEŠĆE jedemo je potencijalni krivac za ĆELAVOST!
pexels.com

Ćelavost je postala opsesija savremenog doba. Svi se boje opadanja kose, te nam u svrhu sprečavanja ili usporavanja istog nude magične sprejeve, šampone, vitamine ali čak i transplantacije. Ipak, ako bismo se pozabavili uzrokom, možda bismo i shvatili da je naš način ishrane zaslužan za opadanje kose a portal Srećna Republika vam otkriva i zašto.

Svi znamo da je hrana koju uglavnom konzumiramo nezdrava. Procesuirana, prepuna šećera, masti, boja, konzervanasa, veštačkih ukusa i SOLI. Upravo je naša tendencija da jedemo sve slaniju hranu potencijalni krivac za ubrzano opadanje i proređivanje kose. Naime, iako postoje desetine razloga zbog kojih se kosa može istanjiti ili opasti, triholog Kevin Mur tvrdi da previše soli u našoj ishrani može definitivno da našteti zdravlju naše kose i potencijalno uzrokuje njeno opadanje.

pexels.com

Ćelav muškarac sa detetom

On je za britanski portal GQ rekao:

- Previše soli će uzrokovati nakupljanje natrijuma koji će se zatim razviti oko folikula dlake. Ovo utiče na cirkulaciju krvi koja teče do folikula dlake i tako se sprečavaju esencijalne hranjive materije da dođu do folikula. Na kraju, to uzrokuje da kosa postane beživotna, bez sjaja, pa čak i uzrokuje gubitak kose.

Međutim, premalo natrijuma takođe može dovesti do problema s rastom kose, tvrdi Mur.

pexels.com

Ćelav muškarac za stolom

- Premalo soli smanjiće sadržaj joda u telu, koji je neophodan za dobro funkcionisanje štine žlezde. Dakle, ako je štitna žlezda neuravnotežena, pati i vaša kosa, a posledica može biti beživotna, bez sjaja, pa čak i proređena kosa - rekao je triholog.

Kosa se oslanja na vitamine i minerale iz hrane kako bi ostala jaka. Na primer, gvožđe i vitamin B5 mogu da spreče istanjivanje kose i održe zdravo vlasište, dok su proteini ključni za snagu i sjaj. Ali, s obzirom na to da bi mogli postojati faktori iz okoline koji pokreću ili pogoršavaju gubitak kose, što je vrlo često, većinom se problem ipak svodi na genetsku komponentu.

pexels.com

Ćelavi muškarac u školi

Najčešći tip gubitka kose naziva se androgena alopecija, takođe poznata kao „opadanje kose po muškom uzorku“ ili „opadanje kose po ženskom uzorku“, piše portal krstarica.com. To obično uzrokuje sve izraženije zaliske kod muškaraca ili gubitak kose na temenu kod žena. Oko polovine muškaraca starijih od 50 godina i polovina žena starijih od 65 godina pogođeno je ovom pojavom, prema podacima organizacije “Alopecia UK”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)