Odrasli

GLUMICE IH KORISTE ZA IZBELJIVANJE ZUBA, A TRAVARI PROTIV BOLOVA! Za ovu moćnu biljku stari Rimljani su verovali da je afrodizajak!

Iako je s proleća i tokom leta česta na našim trpezama, može se desiti da niste znali da ova biljka ima baš tolika lekovitih svojstava i blagodeti za organizam.

28.04.2022 20:00

GLUMICE IH KORISTE ZA IZBELJIVANJE ZUBA, A TRAVARI PROTIV BOLOVA! Za ovu moćnu biljku stari Rimljani su verovali da je afrodizajak!
Pixabay.com

Crvene i slasne jagode su prvo voće koje stiže u proleće. Međutim, malo je poznato da je ono i lekovito. Oprez se jedino savetuje osobama koje su alergične, pa je najbolje da izbegavaju da jedu tu vrstu voća.

Jagode je poštovao i čuveni narodni učitelj i najpoznatiji srpski travar Vasa Pelagić, koji je tvrdio da je čaj od lišća jagode zdraviji od najčuvenijih kineskih i ruskih čajeva.

Pixabay.com

Jagode imaju antiupalno dejstvo, a mogu da umanje i bol.

Bogastvo vitamina C

Zbog srcolikog oblika i jarko crvene boje stari Rimljani su verovali da jagode imaju afrodizijačka svojstva, mada to nikada nije dokazano.

Plod jagode čini 60 odsto vode i oko 12 odsto šećera, bogate su vitaminom C. Osam jagoda, verovali ili ne ima više vitamina C od jedne pomorandže. Bogate su vlaknima, vitaminom A i gvožđem, pa ojačavaju arterije i nadbubrežne žlezde.

U većoj količini jagode sadrže i folat, prirodni oblik folne kiseline, koji je važan sastojak u stvaranju krvi i učestvuje u metabolizmu aminokiselina. Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanasa, a u ovom voću ga ima sedam puta više nego u jabukama ili bananama.

Istraživanja su pokazala da jagode mogu pomoći pri regulaciji šećera u krvi, imaju antiupalno dejstvo, čak umanjuju i bol. Naime, jagode sadrže prirodne salicilate ali za razliku od acetilsalicilne kiseline u aspirinu mnogo su zdravije.

Pixabay.com

Jagode pomažu kod regulacije šećera u krvi

Lekovit koren i lišće

Jagode igraju značajnu ulogu u prevenciji nastanka bolesti srca i artritisa, pomažu pri sagorevanju masnih naslaga, povoljno utiču i na kratkotrajno pamćenje i pomažu kod opekotina. Najbolje je jesti ih sveže između obroka. Kada su nezaslađene šećerom gase žeđ, a mogu ih jesti i dijabetičari.

Osim ploda, lekoviti su i koren i lišće. Vasa Pelagić je preporučivao da se lišće bere mlado s proleća, da se osuši u čistoj hladovini i priprema kao i svaki drugi čaj. Koristi se kod smetnji sa probavom, leči ekceme, upale grla i prehlade, a pomaže kod kostobolje i artritisa. Pije se triput dnevno posle jela, a može da se koristi i za ispiranje usta.

Printscreen/Instagram

Glumica Ketrin Zita Džons tvrdi da svoj blistav beli osmeh duguje jagodama

Trik holivudske glumice

Jagode su se pokazale i kao odlično sredstvo za ulepšavanje. Nekada su se dame na dvorovima kupale u soku od jagoda da bi imale belu, meku i glatku kožu, a danas se najčešće koriste maske od jagoda za lice.

Umesto skupih preparata za izbeljivanje zuba holivudska glumica Ketrin Zita Džons koristi jagode. Kako je jednom prilikom ispričala ona jednostavno istrlja zube sočnim plodom jagode, sačeka nekoliko minuta i potom usta ispere vodom. Rezultat su blistavo beli zubi kojim se ta holivudska diva diči na svakom koraku.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)