Recepti kao spas

POMOZITE SEBI KAO RUSI: Prirodni melemi za bolove u zglobovima

U zimskom periodu, kada su ulice okovane snegom i ledom, česti su padovi i povrede zglobova i ligamenata nogu, a oporavak efikasno može ubrzati primena ruskih narodnih lekova i melema.

22.01.2022 14:00

POMOZITE SEBI KAO RUSI: Prirodni melemi za bolove u zglobovima
pexels.com

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se u zimskom periodu obraćamo lekaru za pomoć jesu uganuća i iščašenja zgobova, nastala kao posledica padova na zaleđenim ili klizavim ulicama. Od ovog niko nije pošteđen, ali je svakako najugroženija starija populacija.

Preventiva ovih nezgoda je izbegavanje izlaska po lošem vremenu i izbor obuće koja se ne kliza, a ako se ipak desi da padnete i povredite skočni zglob, važno je da pravilno reagujete pre nego što odete kod lekara.

ODMAH SE JAVITE LEKARU

- Uganuće ligamenta podrazumeva kidanje ili istezanje fibroznog tkiva, koje spaja kosti na zglobovima. Iščašenje ili dislokacija zgloba takođe podrazumeva traumu tkiva, ali onog koje spaja mišiće s kostima. Mnogi ljudi mešaju ova dva pojma, ali su u stvarnosti ovo dve različite povrede. Uganuća su najčešće uzrokovana neuspelim korakom, kada se osoba spotakne, ili nastaju posle udarca. Iščašenje je daleko teža povreda, pri čemu se gotovo uvek golim okom primećuje oštećenje zgloba i ligamenata. Obe povrede zahtevaju posetu lekaru - kaže ruski ortoped i traumatolog dr Ivan Aleksandrovič Rezunenko.

 

 

Doktor će, pre svega, uzeti anamnestičke podatke od povređene osobe, kao i sticaj okolnosti pod kojim se nezgoda dogodila. Nakon toga će ispitati oštećeno područje i uporediti ga s drugim zdravim zglobom. Da bi isključio oštećenje nerava i krvnih sudova, lekar će proveriti osetljivost kože i pulsiranje arterija.

Osim toga, da bi se dijagnostikovala dislokacija, radi se rendgenski snimak da bi se utvrdila lokalizacija mogućih preloma, a kod komplikovanih iščašenja radi se magnetna rezonanca ili skener.

POMAŽU LEDENE OBLOGE

- Dijagnostika uganuća takođe podrazumeva uzimanje anamneze i fizički pregled. Naravno, sve navedene procedure će biti efikasne samo ako se započnu odmah nakon povrede. Nakon što se završi aktivna faza povrede poželjno je da se započne s rehabilitacijom oštećenog zgloba pomoću posebnih vežbi, po preporuci lekara. U početnoj fazi rehabilitacije može doći do blage nelagodnosti u oštećenom području i to se smatra normalnom pojavom - objašnjava dr Rezunenko.

On ističe da trajanje perioda oporavka zavisi od težine dislokacije ili uganuća, kao i od individualnih karakteristika samog pacijenta. U proseku kod lakših i umerenih povreda rehabilitacija traje od tri do osam nedelja, a nakon teških povreda oporavak može trajati i do nekoliko meseci.

pexels.com

Hladne obloge umanjuju bol

- Sami sebi ćete pomoći ako poštedite povređeni zglob na neko vreme. Odustanite od naprezanja, naglih pokreta i zahtevnih fizičkih vežbi, a nogu podignite na jastuk tako da zglob bude iznad nivoa srca. Na mesto povrede odmah treba staviti ledenu oblogu, koja ima vazokonstriktorski efekat, usporava razvoj upale, smanjuje otok i ublažava bol - savetuje dr Rezunenko.

PRIRODNE OBLOGE I MELEMI ZA POVREDE ZGLOBOVA

* Melem od pelina

Pomešajte jednake delove vazelina i samlevenog svežeg lista pelina. Ostavite da odstoji na hladnom mestu oko tri nedelje, pa procedite kroz gazu i čuvajte u frižideru. Ovaj melem se koristi kao prirodan anestetik.

* Brašno i sirće

Napravite gusto testo od pšeničnog brašna i jabukovog sirćeta, pa nanesite na povređeni zglob i uvijte mekim zavojem. Držite oblogu oko sat vremena, pa isperite.

 

 

* Obloga od limuna i soli

Pomešajte pola šolje limunovog soka s pola kašike soli. Natopite pamučnu krpu u ovaj rastvor i držite oblogu na povređenom zglobu pola sata. Ponavljajte postupak tri puta dnevno za ublažavanje otoka i bola.

* Ulje od lavande

Napravite ulje koje će poslužiti kao prva pomoć za povređene zglobove. Pomešajte cvetove lavande s pet puta više hladno ceđenog ulja po izboru. Potrebno je da melem odstoji oko mesec i po dana, uz povremeno mućkanje. Ulje zagrejte na dlanovima i kružnim pokretima nanesite na zglob.

Pixabay

Prirodni lekovi gotovo da nemaju kontraindikacije

* Sibirski lek od gline

Tri kašike zelene gline pomešajte s pola šolje kiselog mleka, pa dodajte po 50 grama rendanog svežeg krompira, kiselog kupusa i crnog luka. Po potrebi dodajte još malo gline da dobijete gustu smesu, koju ćete naneti na povređeni zglob i držati pola sata.

KLINIČKI ZNACI UGANUĆA

  • Puckanje i škripanje u predelu povređenog zgloba
  • Intenzivan bol koji se pojačava pri pokušaju kretanja
  • Otok i hematom povređenog zgloba

 

SIMPTOMI IŠČAŠENJA ZGLOBA

  • Jak bol u zahvaćenom zglobu i pri mirovanju
  • Prisilni položaj noge
  • Nemogućnost izvođenja aktivnih pokreta
  • Deformacija zgloba vidljiva golim okom

 

Komentari (0)