Prirodni lekovi

ČUDOTVORNA GOLICA: Jača imunitet, čuva srce i leči prostatu!

Da li ste znali koliko je ova “zarazna” grickalica zapravo zdrava? Otkrijte sa nama šta leči i kome se najviše preporučuje.

11.02.2022 18:00

ČUDOTVORNA GOLICA: Jača imunitet, čuva srce i leči prostatu!
pexels.com

One imaju širok raspon zdravstvenih prednosti, od smanjenja stresa do poboljšanja muške plodnosti. Sigurno ste još kao deca grickali ovu namirnicu, a da niste ni bili svesni njenih zdravstvenih benefita. Portal Srećna Republika vam predstavlja razloge zašto bi trebalo da je uključite u ishranu, ako već niste.

Semenke bundeve pomažu kod stresa, sna i raspoloženja

Semenke bundeve su odličan izvor magnezijuma. Magnezijum pomaže kod opuštanja i obnavljanja sna održavajući zdrav nivo neurotransmitera koji smiruje telo i um. Semenke bundeve takođe sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže pri spavanju.

pexels.com

Suve bundevine semenke

Prepune su mikronutrijenata i antioksidansa

Magnezijum nije jedina hranjiva materija koju nude semenke bundeve. One su dobar izvor kalijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra, a jedna porcija može osigurati od 14 do 42 posto dnevnih potreba za ovim mikronutrijentima. Ovi ključni vitamini i hranjive materije pomažu u svemu, od pospešivanja zdravlja kože i kostiju do proizvodnje energije zahvaljujući gvožđu i bakru. Cink pospešuje zdravlje vida i imunitet, a kalijum potpomaže kardiovaskularnom zdravlju.

Izvrstan su izvor vlakana

Biljna vlakna u semenkama bundeve dolaze u kombinaciji s prehrambenim lignanima, koji pomažu u smanjenju rizika od raka dojke i rasta raka prostate. 

pexels.com

Čorba od bundeve

Obiluju dobrim mastima koje su zdrave za srce

Semenke bundeve dobar su izvor alfa-linolenske kiseline, biljne, nezasićene omega-3 masti za koju je dokazano da može da smanji rizik od srčanih bolest, piše portal Real Simple. Vlakna u semenkama takođe vam mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, krvnog pritiska i upale, a sve to igra važnu ulogu u zdravlju srca.

Odlično utiču na mušku plodnost

pexels.com

Bundeve

Semenke bundeve su dobar izvor cinka, ali cink je jako važan za zdravlje hormona, a posebno za muške hormone i zdravlje sperme.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)