Odrasli

ZAŠTO JE BOLJE JESTI BATAT OD OBIČNOG KROMPIRA? Stručnjaci su sve objasnili

Sladak narandžasti koren koji po ukusu podseća na bundevu izuzetno je koristan za ljudsko zdravlje. Jestivo je i lišće kao salata ili zamena za spanać

20.05.2022 10:00

ZAŠTO JE BOLJE JESTI BATAT OD OBIČNOG KROMPIRA? Stručnjaci su sve objasnili
Pixabay.com

Posle kukuruza, pšenice i pirinča krompir je najrasprostranjenija namirnica na svetu. Koristi se na različite načine širom sveta, a često je i na trpezi prosečnih Srba.

Pored običnog sve češće se koristi i batat slatkasti krompir koji je izuzetno koristan za ljudsko zdravlje o čemu svedoče brojne stručne studije. Ovo povrće u pojedinim delovima sveta jede se već 5.000 godina.

Srećna republika donosi nekoliko zanimljivih činjenica o ovom povrću i zašto ga treba jesti što češće.

Pixabay.com

Osim korena kod batata se jede i lišće kao salata

Donet iz Južne Amerike

Za razliku od običnog krompira gde se jede samo krtola kod batata se osim korena za jelo koristi i mlado lišće najčešće u salati ili kao zamena za spanać. Ovo povrće ima vretenast koren narandžaste boje kad se oljušti i po ukusu podseća na bundevu.

Batat potiče iz Srednje i Južne Amerike može biti u beloj, žutoj, narandžastoj i ljubičastoj boji. U Evropu je donet oko 1850. zbog nestašice običnog krompira u Nemačkoj. Vremenom se proširio po Francuskoj, a danas je u Andaluziji potpuno zamenio običan krompir.

unplash

Batat je toliko zdrav da se preporučuje čak i bebama

Za ishranu beba

Prema brojnim istraživanjima, batat je izuzetno zdrav i preporučuje se za ishranu beba i pre prve godine života. Bogat je mineralima kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem, vitaminima A, B, C, E kao i biljnim vlaknima neophodnim za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

Za razliku od običnog krompira, batat je bogat betakarotenom (otud narandžasta boja) koji je poznati antioksidans. U umerenim količinama preporučuje se dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa koji osugurava sporiju apsorciju glukoze.

Batat štiti organizam od srčanih problema, začepljena krvnih sudova, dobar je za funcionisanje mozga i probave, a preporučuje se osobama sa povećanom masnoćom u krvi i žuči.

Pixabay.com

Može da se priprema na različite načine pa i kao nadev za slatke poslastice

Kako se priprema?

Batat se može pripremati kao i svaki drugi krompir - peći (preporučeno je sa korom) pržiti, kao pire, a vrlo je ukusan grilovan. Kuvanje se ne preporučuje da ne bi izgubio svoja svojstva, već da se sprema na pari. Može da se koristi u slanim jelima, ali se ne dodaje so da ne bi izgubio svoj slatkas ukus koji mu daju brojni minerali. Može da se upotrebljava i kao nadev za razne vrste pita, štrudli…

Batat spada u hranu koja nije visoko kontaminirana pesticidima, pa se preporučuje ljudima koji koriste organsku ishranu. Prilikom kupovine treba voditi računa da je svež i izbegavati one komade koji po sebi imaju braon ili mekane tačke i plavičaste krugove.

Ne sme se čuvati na hladnom mestu, nikako u frižideru, jer tada truli već mu više odgovaraju tamne, suve i ne previše hladne prostorije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)