Jela bez mesa

RECEPT ZA GIBANICU GUŽVARICU: Mekana je kao duša, raspametićete ukućane!

Pitu vole skoro svi, a priznaćete da je toploj gibanici izuzetno teško odoleti.

01.06.2022 14:55

RECEPT ZA GIBANICU GUŽVARICU: Mekana je kao duša, raspametićete ukućane!
Darko Ljubenović

Kada svojim najmilijima za doručak poslužite domaće đakonije, oduševljenja ne manjka, ali ni apetita. Ukoliko ste u potrazi za receptom za savršeno hrkavu i sočnu gibanicu, na pravom ste mestu! Portal Srećna Republika vam otkriva kako da napravite pitu koja nikada ne omane.

Sastojci:

  • pakovanje kora za pitu ili gibanicu
  • 4 jajeta
  • 500 g sitnog sira
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • ravna kašičica soli
  • kašičica praška za pecivo
  • susam po želji 

Priprema:

Umitite jaja, pa im zatim prvo dodajte tečne sastojke - jogurt, ulje i vodu. Sjedinite tečnu smesu, pa u nju dodajte prašak za pecivo, so i sir. Promešajte fil za vašu pitu. Podmažite uljem nešto dublju tepsiju kružnog oblika, pa na njeno dno stavite dve kore, jednu pored druge, tako da zajedno prekrivaju dno i obod same tepsije. Kore nemojte kidati ili seći, one bi trebalo da štrče iz tepsije, budući da će vam služiti kao pokrivač za punjenje.

Pospite malo fila po korama na dnu, kako bi se kore koje ređate preko zalepile i kako ne bi bile isuviše suve. Zatim izmenično ređajte po 1 ili 2 nagužvane kore i preko njih fil. Broj kora će zavisiti od njihove debljine, ukoliko su vaše kore našto tanje, slobodno nagužvajte 2, jednu do druge.

Darko Ljubenović

Nepečena gibanica

Na kraju preklopite ovo punjenje donjim korama, koje ste ostavili da vire van tepsije i premažite ih ostatkom fila u koji ćete dodati kašiku ulja. Pre pečenja, gibanicu možete posuti susamom, pa je nakon toga stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa, da se peče 30 do 40 minuta. Znaćete da je gotova kada poraste, zamiriše i porumeni. Služite je uz kiselo mleko.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)