Jela bez mesa

RECEPT ZA SLASNE UŠTIPKE OD TIKVICA I SIRA: Zdrav ručak za celu porodicu!

Ukoliko ste ovih dana raspoloženi za nešto laganiju hranu, donosimo vam idealan recept koji je prava milina za nepca, ali i za vašu liniju!

27.05.2022 08:00

RECEPT ZA SLASNE UŠTIPKE OD TIKVICA I SIRA: Zdrav ručak za celu porodicu!
Ivana Ljubenović

U sezoni kada voća i povrća ima u izobilju, valjalo bi jesti namirnice koje su sveže i hranljive. Upravo zato vam portal Srećna Republika donosi fantastičan recept za uštipke sa tikvicama i sirom, koji će oduševiti sve vaše ukućane, posebno kada saznaju da ovo preukusno jelo ne sadrži ni kap ulja, da se peče u rerni i da ima samo 80 kilokalorija po komadu. Voleće ga čak i najizbirljiviji!

Sastojci:

Za uštipke:

  • veća izrendana tikvica, oko 300 g
  • jaje
  • 100 g speltinog integralnog brašna
  • kašičica soli
  • kašičica praška za pecivo
  • 50 g rendanog kačkavalja

Za posipanje:

  • 20 g rendanog parmezana
  • 10 g susama

Priprema:

Tikvicu operite, isecite joj krajeve, oljuštite je i narendajte. Nemojte cediti višak tečnosti iz tikvice, budući da je speltino brašno nešto suvlje i da će vam ta voda pomoći da se uštipci lakše i brže povežu. Jaje razbijte u dublju činiju, razmutite ga, pa mu dodajte speltino integralno brašno. Razmutite malo smesu uz pomoć viljuške ili nastavka za mikser, pa u nju dodajte prašak za pecivo i so.

Sjedinite sve i u činiju dodajte rendane tikvice, pa sve umešajte kako bi se masa povezala. Dodajte rendani kačkavalj u činiju, pa smesu temeljno izmešajte uz pomoć kašike. Veći i plići pleh prekrijte papirom za pečenje, pa onda po njemu formirajte pljeskavice od smese, služeći se kašikom. Od ove količine sastojaka bi trebalo da dobijete 9 uštipaka.

Ivana Ljubenović

Uštipci od tikvica i sira pre pečenja

Nepečene uštipke pospite prvo parmezanom, a onda i susamom. Stavite ih da se peku u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Trebalo bi da se peku oko 20 minuta, ali bi to moglo da zavisi od jačine vaše rerne. Pečene uštipke izvadite iz rerne, pustite da se prohlade, pa ih onda poslužite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)