Sezoni trešanja je kraj, a one koje se mogu naći na pijačnim tezgama nisu baš reprezentativne. Ipak, ne očajavajte, već obradujte sebi drage osobe kolačem koji će ih oboriti s nogu. Portal Srećna Republika vam donosi recept za lažnu lenju pitu sa trešnjama.
Sastojci:
- 120 g maslaca
- jaje
- 120 g kristal šećera
- 50 ml suncokretovog ulja
- 8 g vanillin šećera
- 350 g mekog brašna T-400
- 10 g praška za pecivo
- 500 g trešanja bez koštica
- kašika gustina
- prah šećer
Priprema:
U dublju posudu stavite omekšali maslac, pa mu dodajte jaje,šećer, ulje i vanillin šećer. Sve to sjedinite, pa dodajte 300 grama brašna i prašak za pecivo. Brašno dodajte iz dva puta, po 150 grama, a preostalih 50 grama ostavite sa strane. Kada zamesite testo, podelite ga na dve lotpice.
U pleh dimenzija 20x20 centimetara, koji ste prethodno podmazali maslacem i obložili papirom za pečenje pod nu, utisnite jednu kuglicu testa i rasporedite tako da formira koru. U drugu kuglicu testa dodajte ostatak brašna, 50 grama, i napravite mrvice od tog testa za posipanje.
Trešnje očistite od koštica, pa ih sipajte u posudu i dodajte im gustin, pa promešajte. Gustin će upiti višak tečnosti i sprečiti da vaša donja kora postane gnjecava. Trešnje sipajte u pleh preko kore, a preko trešanja rasporedite mrvice od testa.
Rernu prethodno zagrejte na 180 stepeni Celzijusa i uključite ventilator u rerni, ukoliko ga imate. Pecite kolač na 180 stepeni Celzijusa negde oko 30 minuta. Kada se na kolaču uhvati zlatna korica od mrvica, znaćete da je gotov.
Izvadite ga iz rerne, ostavite da se prohladi, pa ga pospite šećerom u prahu. Isecite kolač na četvrtaste komade. Ukoliko želite da obogatite kolač, možete ga svojim gostima poslužiti na tanjiru uz kuglu sladoleda od vanile.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)