Slatkiši

Recept za ČOKOLADNI KOLAČ „ČISTA PETICA“: Kremasto zadovoljstvo za istinske sladokusce!

Ukoliko ste pravi čokoholičari, ovaj kolač je kao stvoren za vas!

25.06.2022 08:00

Recept za ČOKOLADNI KOLAČ „ČISTA PETICA“: Kremasto zadovoljstvo za istinske sladokusce!
youtube/printscreen- Fatto in Casa da Alba

Svaki istinski ljubitelj nežnih i kremastih čokoladnih poslastica je u večnoj potrazi za idealnim desertom koji je ostvarenje svih njegovih slatkih snova. Možda je baš ovaj kolač ono za čime ste tragali celog života. Portal Srećna Republika vam donosi recept za čokoladni kolač „Čista petica“. A vi čik ako smete da mu date nižu ocenu!

Sastojci:

Za koru:

  • 5 većih jaja
  • 5 kašika kristal šećera
  • 50 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 10 kašika mekog brašna T-400
  • 12 g praška za pecivo
  • 2 kašike nezaslađenog kakao praha

Za preliv:

  • 350 ml mleka
  • 5 kašika šećera

Za glazuru:

  • 500 ml zaslađene slatke pavlake
  • 350 g čokolade za kuvanje

youtube/printscreen- Fatto in Casa da Alba

Isečeni kolač "Čista petica"

Priprema:

U dublju činiju sipajte sva jaja, pa im dodajte sećer i mutite sve to miskerom 5 minuta, dok smesa ne posvetli i ne postane pufnasta. U umućena jaja dodajte mleko i vodu, a zatim i suncokretovo ulje. U tečnu smesu dodajte 10 prosejanih kašika brašna, prašak za pecivo i nezaslađeni kakao prah. Sjedinite tečne i čvrste sastojke, te dobro promešajte kako ne bi bilo grudvica.

U pleh dimenzija 20x30 centimetara, koji ste prethodno podmazali maslacem, prespite smesu i stavite je da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Čim ubacite pleh u rernu, temperaturu smanjite na 180 stepeni Celzijusa i pecite koru 20 minuta. Ukoliko imate ventilator u rerni, on bi trebalo da bude uključen. Kada se patišpanj ispeče, izvadite pleh iz rerne i ostavite koru da se hladi.

U dublju šerpicu sipajte mleko i šećer, pa te sastojke zagrevajte na ringli. Mešajte kako bi se šećer istopio i kako se ne bi zalepio za dno šerpe. Toplo mleko sipajte preko hladnoh patišpanja, pa pleh odnesite u frižider na sat vremena, kako bi se kora ohladila i upila svo mleko.

youtube/printscreen- Fatto in Casa da Alba

Komad kolača "Čista petica"

U zasebnu šerpu sipajte zaslađenu slatku pavlaku, pa joj dodajte čokoladu za kuvanje i zagrevajte tu smesu na ringli dok se čokolada sasvim ne istopi i ne sjedini sa slatkom pavlakom. Mešajte dok se čokolada otapa, kako ne bi zagorela i dobila gorak ukus. Ostavite glazuru koju ste napravili da se malo rashladi, trebaće joj oko 30  minuta.

Natopljeni patišpanj izvadite iz frižidera, pa hladnu koru prelijte mlakom glazurom i čačkalicom izbušite sve balončiće od vazduha koji će se pojaviti na površini. Vratite kolač u frižider na najmanje 3 sata. Nakon toga poslasticu izvadite iz frižidera i secite na četvrtaste komade. Uživajte u svom kremastom i mekanom čokoladnom desertu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)