Tetka Saveta

PROKUVAJTE OVU NAMIRNICU I TAKO JE POJEDITE, možete sprečiti pojavu kancera! Oduševiće vas šta se tek postiže njenim pečenjem!

Pojedine namirnice oslobađaju znatno više hranljivih sstojaka tek ukoliko ih pečete ili pržite, a evo koje su najzdravije.

08.08.2022 10:00

PROKUVAJTE OVU NAMIRNICU I TAKO JE POJEDITE, možete sprečiti pojavu kancera! Oduševiće vas šta se tek postiže njenim pečenjem!
Pixabay.com

Mnoge vrste voća i povća najbolje je jesti sirove budući da na taj način unosimo najviše hranljivih sastojaka iz njih. Ipak, postoji određeno povrće koje tek kuvanjem, prženjem ili pečenjem oslobađa dodatne hranljive sastojke.

Da bismo sačuvali što više takvih sastojaka, naročito vitamina rastvorljivih u vodi, poput vitamina C ili vitamina B grupe, povrće treba spremati u što manje vode i vremenski što kraće. Dokazano je da se tako sve bitne materije najbolje čuvaju, a najlakše je to postići ako se povrće sprema u mikrotalasnoj pećnici, ukoliko se peče u rerni ili prži na grilu.

Ponavljamo, veoma je bitno da prilikom pranja povrće ne ostavljamo u vodi predugo jer u tom slučaju može doći do ispuštanja bitnih sastojaka. Preporuka je da se čak pojedino povrće, poput šargarepe i krompira, kuvaju u ljusci jer njihova kora sprečava prevelik gubitak hranljivih materija.

Srećna Republika vam otkriva kojih je to 5 namirnica koje prženjem ili pečenjem postaju još hranljivije.

1. Paradajz

Pixabay

Paradajz je najbolji pečen i preliven maslinovim uljem

Kuvanjem paradajza povećava se nivo antioksidanasa, tačnije količina likopena koji smanjuje rizik od kancera i kardiovaskularnih oboljenja. Paradjz je tako dvostruko korisniji, što posebno važi za čeri paradajz koji se može preliti maslinovim uljem jer se u kombinaciji s dobrim mastima likopen još bolje apsorbuje u organizmu. Kuvanjem se, međutim, umanjuje količina vitamina C, jer on lako „iscuri” u vodi. Zato je paradajz najzdraviji pečen ili grilovan.

2. Paprike

Paprike su bogate karotenoidima, beta karotenom, beta kriptoksantinom i luteinom. Toplota razgrađuje ćelijske zidove i čini ove materije iskoristljivijim. Međutim, i kod paprika ako se kuvaju, vitamin C se gubi. Najzdravije su zato ako ih pečemo ili grilujemo.

3. Pečurke

shutterstock.com

Pečurke su uvek peku ili prže

Pečurke kada su termički obrađene otpuštaju snažni antioksidans ergotionein, vrlo bitan u borbi protiv slobodnih radikala za koje već znamo da štete našim ćelijama i ubrzavaju proces starenja. Takođe, njihovim pečenjem ili prženjem se usvaja više kalijuma, niacina i cinka, a razgrađuje se štetni agaritin-mikotoksin.

4. i 5. Plavi patlidžan i krompir

Plavi patlidžan se jede pečen, jer termička obrada otklanja solanin, toksičnu supstancu, koju sadrži i krompir. Srećom, i plavi patlidžan i krompir uvek jedemo pečene ili kuvane, dok je kod patlidžana bolje da bude grilovan.

unsplash.com

Plavi patlidžan i krompir se uvek termički obrađuju

BONUS VIDEO:

Komentari (0)