Tetka Saveta

KUVANI KUKURUZ pripremate na pogrešan način, a evo i zašto!

Mnogi od nas celog života kuvaju kukuruz na pogrešan način, a da toga nisu ni svesni, u tom slučaju ne unosimo svu zdravstvenu korist ove namirnice, a evo i gde grešimo!

30.07.2022 19:00

KUVANI KUKURUZ pripremate na pogrešan način, a evo i zašto!
Pixabay.com

Mnogi od nas izgleda da i dalje kuvaju omiljenu letnju grickalicu u vidu kukuruza ili pečenjaka na pogrešan način, a da toga nisu ni svesni. Nutricionisti smatraju da je greška upravo u tome što mnogi kada krune kukuruz skidaju one “dlačice”, tj. kukuruznu svilu koju je gotovo nemoguće celu počupati sa klipa. Stručnjaci smatraju upravo to kao najveću grešku iz razloga što ukoliko se ona ne kuva i ne pojede zajedno sa kukuruzom nećemo uneti sve zdrave sastojke ove namirnice. 

Nutricionisti su došli do mišljenja da postoje čak 4 bitna razloga zbog kojih je potrebno ostaviti kukuruznu svilu na klipu. Dakle, ukoliko dođete u iskušenje, nemojte skidati ove blagotvorne “dlačice” sa kukuruza.

Srećna Republika otkriva i koja su to 4 razloga zbog kojih je poželjno da ostanu.

Pixabay.com

Do sada ste ga kuvali pogrešno

1. Snižava nivo šećera i holesterola u krvi

Mnogi kubure bilo sa holesterolom ili šećerom zato je dobro znati da kukuruzna svila ima tu prednost da na prirodan način reguliše i jedno i drugo.

2. Sprečava nastanak kamenja u bubrezima

Svi koji su imali to neprijatno iskustvo da imaju kamenje ili pesak u bubrezima, znaju koliko može biti bolno kada pesak iz bubrega krene, a kukuruzna svila je spas za to.

Pixabay.com

Kuvajte ga sa sve kukuruznom svilom

3. Deluje kao prirodan diuretik

Ukoliko imate višak tečnosti koji dovodi po povišenog pritiska, kukurzna svila će vam regulisati problem.

4. Obiluje kalijumom

Kalijum podstiče zgrušavanje krvi. Bilo da ste u deficitu sa kalijumom ili imate razređenu krv, kukuruzna svila je za vas idealno rešenje.

shutterstock.com

Napravite čaj od kukuruzne svile

Ukoliko pak ne volite da jedete kukuruznu svilu u kombinaciji sa vašim omiljenim pečenjacima i za to ima rešenja. Nju prvo odvojte, ali je ne bacajte, već je prokuvajte, procedite i pijte kao čaj. Napomena je da se čaj ne preporučuje jedino trudnicama pošto u nekim slučajevima može da izazove kontrakcije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)