Tetka Saveta

RUČAK za samo 30 minuta! Saveti KUVARA i konkretni predlozi!

Kuvari otkrivaju trikove kako da za kratko vreme pripremite, ne jedno jelo, već kompletan ručak što po srpskim običajima podrazumeva čorbu, glavno jelo i desert.

03.08.2022 11:00

RUČAK za samo 30 minuta! Saveti KUVARA i konkretni predlozi!
Foto: Shutterstock

Nekad su naše majke satima stajale pored šporeta da bi napravile ukusan ručak za porodicu ili goste. Savremene domaćice često nemaju vremena, pa se trude da proces pripreme obroka maksimalno ubrzaju. Međutim, postoje situacije kada imate ograničeno vreme. Recimo, iznenada su vam se najavili gosti koji dolaze na ručak za sat vremena, a domaćica mora da smisli šta da pripremi za kratko vreme.

Kad govorimo o ručku ne mislimo samo na jedno jelo već na kompletan obrok koji po srpskog tradiciji podrazumeva supu ili čorbu, glavno jelo i desert. I sad sve to treba napraviti za samo 30 minuta? Iako možda zvuči nerealno, vrlo je moguće i izvodljivo.

Srećna republika donosi savete kuvara kako da maksimalno ubrzate pripremu ručka, ali i konkretne predloge za pripremu ukusnih i zdravih obroka koji zahtevaju minimalno vremena.

Pixabay.com

Jedna od tajni profesionalnih kuvara je da iseckate potrebno povrće i posel ga samo dodajete u jela koja pravite

Saveti kuvara

Vrhunski kuvari imaju nekoliko trikova kako da brzo i lako pripreme željeni obrok za što kraće vreme. Tajna je u pripremi namirnica. Sve što vam je potrebno za ručak od čišćenja povrća do seckanja pripremite unapred, sipajte u plastične posude i poređajte po redosledu kako će vam trebati na radnoj ploči.

Druga kuvarska tajna je da sva jela faktički pripremate u isto vreme na više ringli. Doduše, za ovo će vam trebati malo žongliranja u kuhinji, ali će se isplatiti. Da biste uspeli da za samo pola sata napravite kompletan ručak potrebno vam je malo veštine, mašte u kombinovanju namirnica i proveren i dobar recept za glavno jelo koje se faktički „samo priprema“ dok vi spremate ostatak ručka.

Zato i počinjemo od glavnog jela i predlažemo vam zapečenu ribu ili pileće batake sa povrćem iz rerne. Biće vam dovoljno svega nekoliko minuta da sve to složite u pleh i ubacite u rernu za pečenje tako da će vam ostati  sasvim dovoljno vremena za ostale specijalitete.

Dok se riba ili bataci peku možete pripremiti potaž od povrća. Prednost ove čorbe je što se sprema bukvalno za 10 do 15 minuta. Dok se povrće kuva, vi možete pripremiti salatu uz glavno jelo i desert. Kako nemate vremena za komplikovane kolače predlažemo vam poslasticu od svežeg voća i grčkog jogurta. Za pripremu ovog slatkiša bukvalno vam je potrebno 5 minuta.

Pa da počnemo.

Pixabay.com

Obavezno izvadite kosti i zasecite meso na nekoliko mesta kako bi se brže ispeklo

Glavno jelo

Riba ili pileći bataci sa povrćem su odlučan izbor za glavno jelo zato što vam za pečenje ove vrste jela u rerni nije potrebno više od 30 minuta. Da biste proces dodatno ubrzali možete jelo prekriti aluminijumskom folijom koju ćete skinuti pred završetak pečanja i ostaviti jelo još 5 minuta u vreloj rerni da se uhvati zlatno- žuta hrskava korica. Da bi meso bilo sočnije, koristite preliv od maslinovog ulja u koji ste ubacili malo ruzmarina i ostalih začina koje volite. To će dati dodatni šmek i povrću koje će upiti sve sokove od mesa.

Pileći bataci umeju da budu prilično veliki sa dosta mesa. Da biste ubrzali proces pečenja izvadite kost a meso zasecite nožem na nekoliko mesta da bi toplota iz rerne što pre i ravnomernije doprla do svih delova mesa.

Recept za glavno jelo

Sastojci:

  • 5-7 bataka ili ribe u komadu u zavisnosti od toga koliko gostiju imate na ručku
  • 1/2 kg krompira koji očistite i isečete na veće komade
  • 6 komada šargarepe koju nakon čišćenja isečete na deblje kolutove
  • 3 paprike
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 2 dcl vode
  • svež ruzmarin
  • so, biber i začini po želji

Umesto običnog krompira možete koristiti batat, ali nemojte zaboraviti da on ima malo slatkast ukus. Možete dodati još neko povrće samo vodite računa da može brzo da se ispeče.

Priprema:

Meso posolite, pobiberite i ubacite u dublji pleh. Okolo poređajte povrće i sve izdašno prelijte sa umakom koji ste napravili od vode, maslinovog ulja, ruzmarina i začina. Ukoliko koristite piletinu, u umak ubacite kašičicu senfa koja će dati specijalan ukus mesu. Ne brinite ako ima dosta umaka krompir će upiti tečnost prilikom pečenja. Sve prekrijte aluminijumskom folijom i ubacite u rernu da se peče. Sve u svemu potrošili ste svega 5 minuta.

shutterstock.com

Potaž od praziluka je izuzetno ukusan i priprema se bukvalno za 15 do 20 minuta

Priprema i recept za potaž

Kad ste ubacili meso da se peče, stavite da se kuva povrće za potaž ili čorbu. Potaž je prilično zahvalan zato što možete kombinovati razne vrste povrća. Bitno je samo da ga iseckate što sitnije da bi se brže skuvalo. Izgled je potpuno nevažan jer ćete na kraju sve izblendirati. Mi vam predlažemo potaž od praziluka. Izuzetno lako i brzo se priprema, vrlo je ukusan i ima zanimljivu belu boju koju mu daje praziluk. Vreme za pripremu zajedno sa kuvanjem povrća je svega 15 do 20 minuta.

Recept za potaž

Sastojci:

  • 700 g praziluka
  •  3 šargarepe srednje veličine
  • glavica crnog luka
  •  2 krompira srednje veličine
  •  so, biber i začini po ukusu

Priprema:

Praziluk i šargarepu očistiti i iseći na kolutiće, a očišćen crni luk i krompir na kockice. Povrće ubaciti u veću šerpu i dinstati 10 minuta. Dodati so, biber i začine po ukusu. Nakon što povrće malo omekša, naliti ključalu vodu da povrće ogrezne. Kuvati dok se krompir u potpunosti ne skuva, nakon čega se povrće procedi, ali se sačuva voda u kojoj se kuvalo. Štapnim mikserom usitniti povrće dok ne postane kaša uz povremeno dolivanje vode u kojoj se povrće kuvalo kako bi se dobila željena gustina.  U potaž se prilikom serviranja u svaki tanjir može dodati kašika kisele pavlake, a i ne mora.

Pixabay.com

Desert od voća i grčkog jogurta taman će se dovoljno ohladiti dok završite sa glavnim jelom

Desert

Dok se povrće za potaž kuva, a meso peče u rerni imate dovoljno vremena i za pripremu deserta. Pošto sat neumoljivo otkucava, nemate baš vremena za neke specijalne poslatice pa vam nudimo recept za jednostavan osvežavajući i, pre svega brzo pripremljen desert, od grčkog jogurta i voća.

Pravi se za manje od 5 minuta a od voća možete koristiti maline, borovnice, breskve, banane… Važno je samo da voće ne bude previše vodeno kako se ne bi narušila tekstura slatkiša. Nemojte koristiti običan već isključivo grčki jogurt koji je gušći i bolje se slaže uz voće.

Recept za desert

Sastojci:

  • 600 g svežih malina ili nekog drugog voća
  • 300 g grčkog jogurta
  • 100 g šećera u prahu
  •  sok od 1 limuna

Priprema:

Izblendirajte voće ili ga usitnite štapnim mikserom tako da dobijete kašastu smesu. Dodajte ostale sastojke odnosno prah šećer, grčki jogurt i limunov sok. Sve lagano izmešajte da se sastojci sjedine i sipajte u čaše. Ubacite ih u frižider da se ohladi, a pred samo služenje možete ga ukrasiti komadićima voća, mrvicama kesa ili čokolade, listićima badema ...

Pixabay.com

Za pripremu salate potrebno je nekoliko minuta a izbor zavisi od ličnog ukusa

Veliko finale

Pošto se meso peče već više od 20 minuta proverite da li je pečeno i sklonite foliju kako bi porumenelo. Za to vreme izblendirajte skuvano povrće u potaž i prespite ga u činiju u kojoj ćete ga poslužiti. Kako vam je ostao još koji minut vreme da napravite salatu. Za to vam nećemo nuditi poseban recept jer svako voli salatu na svoj način, a njen ukus zavisi od dresinga koji se koristi.

Ručak pripremljen za pola sata je gotov. Ostalo vam je taman toliko vremena da postavite tanjire, pribor za jelo i dekorišete sto. Imate vremena i da se istuširate i presvučete, pre nego što spremni sačekate goste.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)