Mnogi misle da umeju da spremaju meso na roštilju, a samo mali broj njiih zapravo zna kako se to radi na pravi način. Svi mi volimo kada u vazduhu osetimo miris ćevapa ili pak slaninice na žaru, ali zbog nekih učestalih grešaka dešava se da jedemo meso koje je ili nepečeno ili ugljenisano. Portal Srećna Republika vam otkriva koji su to najčešći promašaji prilikom roštiljanja i kako da ih izbegnete.
Naime, priznati kuvar Džejms Strobridž je ukazao na greške koje skoro svi prave prilikom spremanja hrane na roštilju, ali je dao i vrhunske savete koji će očuvati i dodatno istaći ukus obroka spremanih na vatri i ćumuru.
1. Očistite ostatke
Zagoreli ostaci mesa i drugih namirnica koji su se skorili na rešetkama vašeg roštilja neće vašoj hrani dati dodatni šmek. Naprotiv, pokvariće joj ukus. Iz tog razloga, rešetku bi uvek trebalo očistiti nakon svake upotrebe roštilja, onda kada se ohladi, a ne čekati naredno spremanje roštilja. Za to postoje i specijalne žičane četke. Pored toga što će vaša hrana imati očuvan ukus i sam aparat će vas bolje služiti i duže ostati u upotrebi.
2. Roštiljanje je maraton, nije sprint
Budite strpljivi prilikom pripreme roštilja, sačekajte da ćumur ili komadi drveta sagore u potpunosti nakon čega ćete postići optimalnu temperaturu vašeg roštilja. Toplota se neće smanjivati, te će se meso ravnomerno peći, a kada se stvori žar, manja je i verovatnoća da će vaša hrana da izgori, te samim tim stičete više kontrole nad njenom pripremom.
3. Toplo-hladno
Uvek sačekajte da se roštilj zagreje i nemojte stavljati hranu na hladnu ili pregrejanu rešetku. Ukoliko je rešetka vrela, velika je verovatnoća da će se hrana ugljenisati. Ako, pak, stavite namirnice na hladan roštilj, nećete postići ravnomerno pečenje, a i vaš obrok neće biti obogaćen karakterističnim mirisom dima. Pored toga, zadajete sebi još jednu glavobolju jer će se na hladnom roštilju hrana lepiti za rešetku koju ćete kasnije morati mukotrpno da ribate.
4. Tajna povrća na žaru
Grilovane tikvice, paprika ili pečurke su sjajan prilog glavnom jelu i lako ih je spremiti ukoliko već bacate meso na roštilj. Ipak, obratite pažnju kada spremate povrće na žaru, jer ono ne sadrži masnoće. To znači da ga pored začinjavanja morate i nauljiti, a za to vam najbolje može poslužiti maslinovo ulje ili slanina kojom možete obmotati komad povrća, piše portal Miror. Raznjići u kojima se prepliću ukusi mesa i povrća su takođe dobro rešenje!
Možda vas zanima…
5. Meso mekano kao duša
Niko ne voli da jede šniclu tvrdu kao đon, a upravo takvo meso je često rezultat roštiljanja. Više je načina da omekšate komad mesa, a jedan od njih uključuje mariniranje odreska pre pečenja. Pored toga, vodite računa o kvalitetu mesa koje ćete grilovati jer će samo kvalitetniji komadi imati mekšu teksturu. Takođe, kod roštiljanja veličina jeste važna, te povedite računa da komade mesa pečete kraće ili duže, u zavisnoti od njihove veličine i debljine. Setite se, ukoliko prepečete meso, ne postoji umak ili marinada koji će to moći da reši ili prikrije.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)