Tetka Saveta

Zašto treba da koristite SIRĆE KAD KUVATE KROMPIR? Ovo možda niste znali!

Mnogi se nerviraju kada im se krompir raspadne prilikom kuvanja, a kako se to ne bi deševalo Srećna Republika vam otkriva trik uz pomoć kog se dešavaju čuda.

03.07.2022 10:05

Zašto treba da koristite SIRĆE KAD KUVATE KROMPIR? Ovo možda niste znali!
shutterstock.com

Krompir je deo svakodnevne ishrane. Koristimo ga kao glavno jelo, kao dodatak ili prilog za salatu. Možemo ga peći, kuvati ili poslužiti u vidu pirea. Ipak, nisu svi krompiri isti i bitno je razlikovati vrste kako bismo znali koji je za šta bolji.

Krompir koji u sebi sadrži veću količinu skroba može da se razgradi ili postane kremast, tako da je najbolje da se on koristi za pravljenje pirea ili pečenog krompira. Krompir koji ima manje skroba će bolje izdržati ključanje u vodi, kao što je slučaj kada nam treba ceo krompir za krompir salatu.

Prosečan beli krompir sadrži 36.5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33.9 grama. Uz to, beli ima i nešto malo više kalorija u odnosi na crveni. Crveni ima i manje skroba, pa je on taj koji nam treba pri kuvanju.

Kada govorimo o krompiru kao prilogu za krompir-salatu, ništa nije gore od onog koji se raspao, a samo smo želeli da u njega iseckamo luk i uživamo u ukusnom, hraniljivom i osvežavajućem obroku. Rešenje je pak nadohvat ruke, a to je da u vodu u kojoj kuvate krompir dodate i malo sirćeta.

unsplash.com

Mnoge nervira krompir koji se pri kuvanju raspada

Najpoznatiji kuvari sveta savetuju da je sve što je potrebno prilikom kuvanja krompira upravo sirće kako se on ne bi raspao.

- Krompir kuvajte u proključaloj vodi 30 minuta, dodajte malo soli i na svakih 13 minuta malo sirćeta - savetuju stručnjaci. 

Sirće pomaže da se formira tanka kora na spoljašnjem sloju krompira, a upravo je ono što mu je neophodno da bi zadržao oblik, a da se ne raspadne prilikom ključanja.

Pixabay

Dodajte pri sledećem kuvanju sirće!

- Sirćetna kiselina sprečava da se pektin u krompiru prebrzo razgradi. Važno je napomenuti da ne postoji posebna vrsta sirćeta koju je bolje koristiti u odnosu na drugu. Možete koristiti belo ili jabukovo sirće, sasvim je svejedno. Vaš krompir će ostati netaknut - ističu kuvari.

Krompir bi trebalo da se ispere nakon ključanja, kako bi se uklonila zaostala arome sirćeta.

Isprobajte i vi ovaj trik i prilikom sledećeg barenja krompira, iznenadiće vas rezultati.

BONUS VIDEO:


 

 


 

Komentari (0)