Tetka Saveta

OSTAVITE U DVORIŠTU KAŠIKU ŠEĆERA! Evo zašto je to VAŽNO!

Ukoliko želite da učinite nešto dobro za svoju planetu, znajte da ćete ovim malim gestom osigurati opstanak čovečanstva.

27.06.2022 16:00

OSTAVITE U DVORIŠTU KAŠIKU ŠEĆERA! Evo zašto je to VAŽNO!
shutterstock.com

Skoro sve što jedemo, a dolazi sa drveta ili iz zemlje, nalazi se na našoj trpezi upravo zahvaljujući njima. te male krilate vrednice oprašuju voće, povrće i cveće i zbog njih imamo hranu koja nas održava u životu. Naravno, govorimo o pčelama. Portal Srećna Republika vam otkriva kako i vi možete da pomognete tim malim bićima da opstanu na našoj planeti. 

Naime, pčele su zaslužne za oprašivanje čak trećine hrane koju unosimo i njima se pripisuje zasluga za prehranjivanje 90 odsto svetskog stanovništva. Čak je i čuveni ser Dejvid Atenboro, poznati britanski prirodnjak i biolog, izdao ozbiljno upozorenje i ukazao na značaj očuvanja pčela u ekosistemu.  

- Kada bi pčele nestale s planete, ljudima bi ostalo samo četiri godine života - istakao je on jednom prilikom. 

Bez pčela bi opstanak čovečanstva bio ozbiljno doveden u pitanje. Na našu veliku žalost, upravo je ljudska ruka zaslužna za njihov masovni pomor. Upotreba pesticida i agresivnih hemikalija na voću i povrću, težnja ka sve većoj urbanizaciji, ali i ogromne klimatske promene su krivci za sve manji broj pčela iz godine u godinu.

U cilju očuvanja ovih malih zujalica, čuveni prirodnjak lično je sa svima podelio jedan praktičan, a jednostavan savet, koji će nam pomoći da očuvamo ravnotežu u prirodi. Kako je sam rekao, pčele u potrazi za polenom često umeju da se umore, te tim vrednicama treba pružiti hranu kako bi povratile energiju i uspele da se vrate do svojih košnica.

shutterstock.com

Pčela na cvetu

Zbog toga bi u svačijem dvorištu trebalo da se nađe kašika šećera. Ona će pčelice nahraniti i dati im snage da nastave sa radom koji je ljudima od vitalnog značaja, piše portal Miror.

Kako biste im pomogli da povrate snagu i da se rehidriraju, pomešajte kašiku šećera sa kašikom vode i taj sirup ostavite na vidnom mestu. Pčele će rastvor naći i njime će se okrepiti, a svoju zahvalnost će vam iskazati kroz trpezu punu hrane i tegle pune zlatnog meda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)