Odrasli

SVI ZNAMO DA JE MED ČUDESNA NAMIRNICA, ALI OVO ĆE VAS IZNENADITI! I te kako ima loše strane!

Neosporna je činjenica da je med poželjan u ishrani i nezi i da pomaže u lečenju mnogih tegoba, ali da li ste znali da ima i neželejnih efekata?

06.05.2022 16:00

SVI ZNAMO DA JE MED ČUDESNA NAMIRNICA, ALI OVO ĆE VAS IZNENADITI! I te kako ima loše strane!
unsplash.com

Med je ukusna namirnica kojoj često pribegavamo ukoliko kod kuće ne nađemo ništa drugo slatko. Njegov značaj u ishrani ne treba posebno isticati, ali je važno uvek ponavljati da se zbog prirodnih svojstva koja ima, slobodno može reći da je on i jedna vrsta pravog prirodnog leka. Sadrži kalijum, bakar i gvožđe, koje je važno za hemoglobin, pa je tako jedan od najjačih boraca za sprečavanje anemije.

Pored toga što se preporučuje za sva stanja koja prate upale, kašalj i simptome infekcija disajnih puteva, on ima primenu i u mnogim drugim sferama. Stručnjaci ga preporučuju i za ublažavanje simptoma kod gastrointestinalnih stanja poput zatvora, dijareje i čireva. Međutim, možda je jedna od najvažnijih prednosti koje konzumiranje meda ta što ova namirica štiti srce.

I pored svega pobrojanog, sa medom treba biti oprezan jer je malo poznato da med može imati i neke nedostatke, pa se preporučuje njegova umerena primena.  

Zdravlje zuba 

Svi žele lep i blistav osmeh i misle da je dovoljno voditii higijenu zuba za to. Međutim, stručnjaci napominju da pored toga što se šećer mora unositi, on je istovremeno štetan i utiče na pojačano razmnožavanje bakterija, pa na taj način oštećuje zubnu gleđ i karijes. Budući da je med izuzetno šećerom bogata namirnica, sa njim treba biti oprezan.

shutterstock.com

Prekomerna konzumacija meda može da ošteti zubnu gleđ, pa pre nego što posegnete za kašikom, malo ipak pripazite

Trpi jetra

Osobe koje imaju problem s masnom jetrom trebalo bi da ograniče unos meda zbog fruktoze koja se metabolizuje na drugačiji način u odnosu na druge izvore energije. Iz istog razloga se onima sa masnm jetrom preporučuje izbegavanje alkohola.

Ne sprečava alergije

Mit je da med pomaže u sprečavanju ili ublažavanju alergija. On zapravo u sebi sadrži polen koji pčele sakupljaju sa biljaka. 

Na taj način med može kod nekih osetljivih osoba da ima i suprotan efekat.

- Ako nakon konzumacije meda u ustima osetite svrab, veoma je verovatno da imate neke lokalne alergijske simptome na polen iz meda - upozorili su stručnjaci. 

unsplash.com

Alergije ne sprečava med jer nema isti polen kao drveće i korov

Loš za osetljive grupe ljudi

Trudnice i dojilje bi trebalo da uzimaju med jedino u konsultaciji s lekarom. Postoji rizik da bebe dobiju alergijsku reakciju, čak i ako je majka nije imala. Takođe se i dijabetičarima preporučuje da izbegavaju tu namirnicu.

Med zapravo nije lek, ali pomaže u lečenju, i zato treba biti oprezan s njegovim  konzumiranjem. Ograničene količine i kupovina meda kod pčelara je najbolji način da sebi obezbedite zdravu i sigurnu namirnicu koja će vam olakšati mnoge tegobe ako je koristite kako treba.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)