Med je ukusna namirnica kojoj često pribegavamo ukoliko kod kuće ne nađemo ništa drugo slatko. Njegov značaj u ishrani ne treba posebno isticati, ali je važno uvek ponavljati da se zbog prirodnih svojstva koja ima, slobodno može reći da je on i jedna vrsta pravog prirodnog leka. Sadrži kalijum, bakar i gvožđe, koje je važno za hemoglobin, pa je tako jedan od najjačih boraca za sprečavanje anemije.
Pored toga što se preporučuje za sva stanja koja prate upale, kašalj i simptome infekcija disajnih puteva, on ima primenu i u mnogim drugim sferama. Stručnjaci ga preporučuju i za ublažavanje simptoma kod gastrointestinalnih stanja poput zatvora, dijareje i čireva. Međutim, možda je jedna od najvažnijih prednosti koje konzumiranje meda ta što ova namirica štiti srce.
I pored svega pobrojanog, sa medom treba biti oprezan jer je malo poznato da med može imati i neke nedostatke, pa se preporučuje njegova umerena primena.
Zdravlje zuba
Svi žele lep i blistav osmeh i misle da je dovoljno voditii higijenu zuba za to. Međutim, stručnjaci napominju da pored toga što se šećer mora unositi, on je istovremeno štetan i utiče na pojačano razmnožavanje bakterija, pa na taj način oštećuje zubnu gleđ i karijes. Budući da je med izuzetno šećerom bogata namirnica, sa njim treba biti oprezan.
Trpi jetra
Osobe koje imaju problem s masnom jetrom trebalo bi da ograniče unos meda zbog fruktoze koja se metabolizuje na drugačiji način u odnosu na druge izvore energije. Iz istog razloga se onima sa masnm jetrom preporučuje izbegavanje alkohola.
Ne sprečava alergije
Mit je da med pomaže u sprečavanju ili ublažavanju alergija. On zapravo u sebi sadrži polen koji pčele sakupljaju sa biljaka.
Možda vas zanima…
Na taj način med može kod nekih osetljivih osoba da ima i suprotan efekat.
- Ako nakon konzumacije meda u ustima osetite svrab, veoma je verovatno da imate neke lokalne alergijske simptome na polen iz meda - upozorili su stručnjaci.
Loš za osetljive grupe ljudi
Trudnice i dojilje bi trebalo da uzimaju med jedino u konsultaciji s lekarom. Postoji rizik da bebe dobiju alergijsku reakciju, čak i ako je majka nije imala. Takođe se i dijabetičarima preporučuje da izbegavaju tu namirnicu.
Med zapravo nije lek, ali pomaže u lečenju, i zato treba biti oprezan s njegovim konzumiranjem. Ograničene količine i kupovina meda kod pčelara je najbolji način da sebi obezbedite zdravu i sigurnu namirnicu koja će vam olakšati mnoge tegobe ako je koristite kako treba.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)