Odrasli

ŠTA GUBITAK TRI KILOGRAMA RADI NAŠEM TELU? Istraživanje koje će vas zaprepastiti

Uz relativno mali gubitak kilograma, može doći do poboljšanja zdravlja i do boljeg metabolizma, do jačih i zdravih zglobova i sprečavanja mnogih drugih bolesti, pokazuju istraživanja.

06.05.2022 09:00

ŠTA GUBITAK TRI KILOGRAMA RADI NAŠEM TELU? Istraživanje koje će vas zaprepastiti
shutterstock.com

Gubitak kilograma dovode do toga da imamo manji struk, a veće samopouzdanje, ali mnogima se čini da će morati da izdvoje mnogo vremena i da se naoružaju ogromnim strpljenjem da bi skinuli i samo poneko kilo.

Međutim, stručnjaci kažu da je mršavljenje moguće i za par nedelja, a samo koje kilo manje ima neverovatne benefite za naše zdravlje.

Roj Tejlor, profesor  medicine i metabolizma na Univerzitetu u Njukaslu, kaže da simboličan gubitak masti i kilograma, ne samo što će vam regulisati vremenom holesterol, već će dovesti do poboljšanja raspoloženja i spavanja. Značajno poboljšanje zdravlja prijavili su mnogi učesnici studije koja je rađena.

Bolji san                                                         

Nije ništa novo da gubitak težine poboljšava san i spavanje, a neki stručnjaci su mišljenja da je i hrkanje povezano sa težinom. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, apneja koja se javlja u snu, odnosno privremeni prestanak disanja, uzrokovana je prekomernom težinom i često se javlja kod onih koji praktikuju spavanje na leđima.

Simptomi koji prate ovo stanje su hrkanje i pospanost tokom dana. Ukoliko izgubite samo 3 kilograma, tvrde stručnjaci, smanjićete masno tkivo koje izaziva hrkanje u predelu jezika i grla i bolje ćete disati.

unsplash.com

San je jako važan za naše zdravlje

Zdraviji zglobovi

Koliko god se trudili da pešačite, radite neke vežbe dok na sebi nosite dosta kilograma, čućete od mnogih da treba biti oprezan zbog povreda i stradanja zglobova, koji nažalost nose svu težinu ovog problema u pravom smislu te reči.

Pritisak koji stvara težina prilikom penjanja uz stepenice je jednaka višestrukim količinama naše težine kaže Bil Ribans, profesor sportske medicine. To bi tačnije značilo da ukoliko imate 7 kilograma viška, vaše opterećenje na kolena i zglobove biće dodatnih 30 kilograma, odnosno barem 4 puta veće.

unsplash.com

Svaka šetnja i aktivnost biće vam olakšani uz mani gubitak kilograma

Jača pluća

Studija koja je rađena 2020. godine i objavljena je u medicinskom časopisu Toraks, tvrdi da mali gubitak kilograma značajno utiče na poboljšanje funkcije pluća

Oni koji su dobili na težini imali su slabiji rad pluća, a oni koji su odrasli sa prekomernom težinom su nakon gubitka kilograma osetili značajno poboljšanje u disanju i radu ovog vitalnog organa.

Bolji seksualni život

I kod žena i kod muškaraca zabeleženo je, a pokazale su studije, da prekomerna težina utiče na libido i uopšte energiju koju će imati.

Gubitak skromne količine kilograma kod žena je dovelo do poboljšane seksualne funkcije dok je kod muškaraca izbalansirao polni hormon testosteron i vratio ga u normalu.

unsplash.com

Gubitak kilograma reguliše hormone

Regulisan šećer u krvi

Višak kilograma ometa proces u kojem hormon insulin usporava oslobađanje masnih kiselina u krvotok i pomaže mišićima da iskoriste glukozu proizvedenu u jetri, što drži šećer pod kontrolom. Taj višak može proizvesti dijabetes tipa 2.

Gubitak nekoliko kilograma pomaže da se to uravnoteži i vrati na pravi put, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 1000 ljudi kod koji se rizik od dijabetesa smanjio za čak 47 odsto gubitokom tih kilograma i vežbanjem. Tri kilograma manje ne eliminiše odmah dijabetes, ali je početak tog procesa, tvrde stručnjaci.

Dobar krvni pritisak i smanjen rizik od srčanih oboljenja

Višak kilograma narušava metaboličko zdravlje, a zdrav metabolizam podrazumeva da imate regularne nivoe holesterola i šećera u krvi, što će vas zaštiti od potencijalnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara. Osobe koje su izgubile oko 20 odsto svoje težine imaju više od 50 odsto manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, pokazuju istraživanja.

Budući da prekomerna težina stvara pitisak na srce, samim tim dolazi do povećanja krvnog pritiska tako da svaki kilogram više je dodatno opterećenje za ovaj vitalan organ. Pritisak se može postepeno dovesti u normalu mršavljenjem, tako da se on može smanjiti za 2 do 3 jedinice mere ukoliko skinete tri kilograma.

unsplash.com

Za zdravo srce i pritisak bitno je koliko vodite računa o svojoj kilaži

Smanjen rizik od karcinoma

Neke vrste karcionoma se mogu izbeći regulisanjem kilaže, jer višak kilograma utiče na hormone koji mogu prouzrokovati rak. Masno tkivo prouzrokuje povećane količine estrogena što može dovesti do povećanog rizika od raka dojke ili jajnika. Povišeni insulin je takođe pretnja od raznih karcionoma.

U istraživanju koje je sprovedeno na oko 180.000 žena, starosti preko 50 godina, bilo je 6.930 onih koje su imale rak dojke. Gubitak do 9 kilograma smanjivao je rizik za karcinom za 16 odsto. One koje su bile upornije i gubile više od 9 kilograma smanjivale su sve više mogućnost za bolešću za 26 odsto.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)