Odrasli

REŠITE SE ZADAHA! Evo kako može da pomogne sirće!

Neprijatan dah možete ukloniti uz pomoć ovih proverenih metoda koje preporučiju eksperti oralne higijene.

05.05.2022 09:00

REŠITE SE ZADAHA! Evo kako može da pomogne sirće!
shutterstock.com

Nakon uživanja u nekoj od vaših omiljenih namirnica ili čak napitaka, očekujete da vaš dah neće biti baš najprijatniji. U većini slučajeva, zadah je uzrokovan prekomernim rastom bakterija u pljuvački koja proizvodi sumporna jedinjenja neprijatnog mirisa. Otprilike polovina odraslih je u nekom trenutku imala zadah. Portal Srećna Republika predstavlja 10 načina uz pomoć kojih ćete ga se rešiti.

1. Perite zube i čistite ih koncem najmanje dva puta dnevno

Iako će vam ovo verovatno delovati pomalo izlišno, stomatolozi žele da naglase da je ovo neophodno! Perite zube ujutru i uveče, kao i posle jela. Ovo vam može pomoći da se oslobodite bilo kakvog nagomilanog plaka ili hrane zaglavljene između zuba, što može doprineti prijatnom mirisu vašeg daha. Ako radite u kancelariji, bilo bi poželjno da imate četkicu za zube u ormariću na poslu, tako da možete da ih operete odmah nakon jela. Birajte paste za zube koje sadrže fluor, jer je to sastojak koji ima antibakterijska svojstva, a koja dokazano smanjuju zadah.

2. Izbegavajte određene vrste hrane i pića

Trebalo bi da izbegavate bilo kakvu hranu ili piće koja bi vam izazvala zadah. Obično su “krivci” za to crni i beli luk, mlečni proizvodi, kafa i alkohol. Takođe bi trebalo da izbegavate unos šećera da biste sprečili zadah, budući da slatkiši mogu da izazovu nagli rast bakterija.

3. Svakodnevno koristite oralni tuš

Uključite oralni tuš u svoju rutinu čišćenja usne duplje kako biste uklonili svu hranu koja se stalno zaglavljuje i skriva među vašim zubima. Oralni tuš ili oralni irigator je medicinski aparat dizajniran za negu zuba kod kuće. Plak se uklanja uz pomoć ciljanog mlaza vode, kao i čestice hrane i bakterije, i sve to na način koji je praktičniji, lakši i temeljniji od tradicionalnog konca za čišćenje zuba.

4. Koristite tečnost za ispiranje usta

Zadah može biti posledica nakupljanja bakterija na vašim zubima. Zato stomatolozi preporučuju korišćenje tečnosti za ispiranje usta koja svojim antiseptičkim svojstvima eliminiše bakterije. Takođe će pomoći u borbi protiv zadaha vlaženjem usta. Međutim, izbegavajte sredstva za ispiranje koja sadrže alkohol jer on isušuje usta.

5. Budite hidrirani

Potrudite se da ste uvek hidrirani. Dehidratacija može doprineti kiselom zadahu. Pljuvačka sadrži bakterije, ali takođe pomaže u ispiranju bakterija iz usta. Suva usta potpomažu zadržavanje mikroba, pružajući im više mogućnosti da otpuštaju jedinjenja neprijatnog mirisa. Pijte više vode tokom dana da biste održali protok pljuvačke, što je posebno važno za starije osobe, jer se usta sa godinama isušuju.

6. Očistite jezik

Vaš jezik sadrži bakterije, pa njegovo pažljivo četkanje može umanjiti neprijatne mirise. Ljudi koji imaju obložen jezik zbog značajnog porasta bakterija mogu koristiti strugač za jezik. Koristite četkicu za zube ili čistač kako biste sastrugali jezik svaki put kada perete zube. Posebno obratite pažnju na zadnje delove jezika, gde se bakterije najverovatnije nakupljaju zbog grublje površine i nedostatka čišćenja koje nastaje kao posledica trenja usled kontakta sa drugim delovima usne duplje.

7. Jedite više voća i povrća

Postoji i nekoliko rešenja iz “kućne radinosti” koja možete pronaći u svojoj kuhinji da biste zaustavili i sprečili zadah. Unos veće količine voća i povrća vam može pomoći da izbegnete zadah. Namirnice popuz jabuke, celera i šargarepe će oterati neprijatan dah.

8. Koristite jabukovo sirće

Razblažite jabukovo sirćeta u malo vode i grgorite ovim rastvorom za ispiranje grla nekoliko sekundi. Ovo će vam pomoći da izbegnete neugodan miris iz usta, budući da kiselost jabukovog sirćeta pomaže u razgradnji hrane koju jedete.

9. Očistite protezu

Ako nosite zubnu protezu, preporučuje se da je često čistite kako biste sprečili razvoj bakterija i prisustvo neprijatnih mirisa. Izvadite protezu svako veče i očistite je sredstvom za čišćenje proteza pre nego što je ponovo stavite sledećeg dana, savetuje portal prevention.com

10. Redovno idite kod stomatologa

Bez obzira na to koliko religiozno perete zube i čistite ih koncem, bakterije se i dalje mogu nakupljati i formirati kamenac, koji se može ukloniti samo profesionalnim čišćenjem. Posetite svog stomatologa najmanje dva puta godišnje, a on će tada takođe proveriti da li ima bilo kakvih znakova bolesti desni, koje mogu biti ozbiljniji uzrok zadaha.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)