Kada sednete za sto i želite da nešto prezalogajite na kraju se sve svede na rušenje svih barijera i prelazak granica. Međutim, praznici su prošli i trebalo bi stati na vagu a ona ne pokazuje baš ono što želite da vidite. Hrana nije nažalost samo potreba, već mnogima predstavlja zadovoljstvo kog se teško odriču, a često se u njoj traži uteha za neke emotivne probleme, što dovodi do prejedanja, pa čak i gojaznosti.
Ako ne znate kada bi trebalo staviti "katanac" na usta i reći "ovo je je dovoljno", dovodite sebe u iskušenje da posegnete za još jednim zalogajem. Stručnjaci savetuju da postoje efikasni alati pomoću kojih ćete zaustaviti debljanje i skinuti višak koji vam stvara probleme.
Zamislite „skalu gladi“
Stručnjaci tvrde da možete pomoći sebi takozvanom vizualizacijom skale gladi jer ćete tako najbolje razumeti uzrok vaše gladi i pojačanu želju za hranom. Ta skala bi trebalo da pokazuje vrednosti od 0 do 10, pri čemu je nula sitost i svaki naredni odeljak do kraja defniše stepen vaše gladi.
Primera radi, ako sebi date na skali najviše dvojku, obratite pažnju na tempo kojim jedete. Možda brzo unosite hranu i niste siti, a čini vam se da ste mnogo gladni. Slabija glad se oseti na skali od 4, a blago zadovoljstvo na broju 6.
- U pitanju su razmaci u kojima je normalno jesti, ali do pravog zadovoljstva ne treba puno - tvrde nutricionisti i navode da je će u tom slučaju od koristi biti i mala užina.
Ne popravljajte raspoloženje hranom
Ako ste siti i ne osećate fizički glad, a dolazite u iskušenje da jedete morate utvrditi šta vam je zaista potrebno. Razlog toga leži da ponekad „jedete“ emocije, naročito kada ste pod stresom, jer ljudi tako pokušavaju da popune emocionalnu prazninu, a to znači da ćete se iznutra osećati prazno ako dolazite u iskušenje za hranom i kad ste siti.
Možda nekome ovo zvuči frustrirajuće i naporno ali savet je da se tokom obroka „proverava“ ova skala i da ne jedete.
Nemojte jesti po svaku cenu
Nutricionisti i dijetetičari savetuju da ukoliko smatrate da ste siti, a hrana ostaje na tanjiru, budite dosledni. Nemojte jesti u beskonačnost ili bacati hranu. Umesto toga sklonite tanjir sa stola, a višak hrane stavite u zamrzivač ili kompostirajte je. Kada završite sa obrokom opet procenite svoju sitost na skali i ako osećate prijatno zadovoljstvo to je veličina porcije koja vam odgovara i koje bi trebalo da se pridržavate, sve više od toga vodi opet u prejedanje. Ako ste uneli koji zalogaj više, nije strašno, to se svima dešava i opet znate svoju meru.
„Da se ne baci“
Nemojte da se nervirate i preispitujete, već bolje je da sebe pitate zbog čega ste nastavili da jedete i pored toga što ste siti. Da li ste bili previše gladni? Ili niste mogli da odoliite hrani koja je bila preukusna? A možda niste hteli da je bacite? Ovo je najgori izgovor na koji se možete izvući, jer ne možete odoleti hrani i teško vam je da ustanete sa stola, iako ste davno završili sa svojim obrokom. Ili ste jednostavno našli pored svoje hrane još nešto u frižideru što vam je žao da bacite. Ova navika često ume da bude i najveći krivac za dobijanje kilograma, zato je važno zaustaviti se na vreme.
Dijetetičari savetuju da je najbolje kontrolisati skalu gladi i u skladu sa tim uravnotežiti obroke koji treba da budu iz različitih grupa namirnica i na svaka četiri sata. Na ovaj način će se pomoći telu da se vrati u ritam i znaćete kada je „dosta“.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)