Odrasli

STVARI KOJE SU NAJOPASNIJE S KRPELJIMA! Ako vas ujedu, ovo nikako nije dobro!

Stiže lepo vrete, a sa njime i krpelji, pazite da vas ne ujedu, a ukoliko se to i desi, Srećna republika vas savetuje kako da postupite.

28.04.2022 15:00

STVARI KOJE SU NAJOPASNIJE S KRPELJIMA! Ako vas ujedu, ovo nikako nije dobro!
Pixabay, Wikipedia/André Karwath aka Aka

Lepo vreme sve nas je izmamilo napolje. Uskršnji praznici i predstojeći 1. maj su se zaređali i najavili ne samo dolazak lepog vremena, već i obavezni boravak na otvorenom i u prirodi. Sve je procvetalo i probudilo se posle dugog zimskog sna i čini se da život buja na sve strane.

Ipak, lepo vreme uslovilo je ne samo buđenje biljaka i životinja, već i insekata. A nama, s druge strane, kao da je potrebno da se malo naviknemo da je nova prolećna trava puna krplja, tim pre ukoliko je nepokošena.

Postoje dve vrste krpelja - šumski i pseći, a Srećna Republika vam otkriva koje greške u vezi sa njima nikako ne traba da pravite.

Šta da radite posle ujeda krpelja

Pixabay.com

Krpelj na dlanu

Savet stručnjaka je da kada primetite ujed krpelja na telu, parazita nikako ne bi trebalo da stiskate jer ćete ga tako još više uvući pod kožu. Takođe, nikako ga ne treba premazivazi benzinom ili lakom za nokte, već pokušajte da ga pincetom uhvatite i odstranite. To bi trebalo da činite u smeru suprotnom od smera kazaljki na satu. Ukoiko pak ostanu nožice prilikom vađenja, ne paničite jer ukoliko je telo krpelja izvađeno, on je već napravio dovoljnu šetu i nikako vam ne može nauditi više od toga.

Logično je da će vam ostati crvenilo, ali bitno je da se ono ne širi prstenasto oko ujeda. 

Trebalo bi da se krpelj odstrani 24 sata nakon ujeda tako da je savet lekara da ne morate odmah trčati u Hitnu pomoć nakon što vam se insekt zavukao pod kožu. Vodite samo računa o tome da ne dobijete temperaturu, mučninu, glavobolju i povraćanje.

Kada je opasno?

Pixabay.com

Pazite gde sedate napolju

Postoje krpelji koji mogu razviti lajmsku bolest. U pitanju je infektivna bolest koju prenose insekti nastanjeni uglavnom u Severnoj Amarici i nekim delovima Evrope.

Lajmska bolest je infekcija izazvana bakterijom-spirohetom Borrelia burgdorferi (Bb) koju ubodom na čoveka prenose zaraženi krpelji iz roda Ixodes. Samo oko 30% krpelja zaraženih Bb i prenosi infekciju, ali je potrebno da krpelj ostane na koži bar 24 sata. Zato je od velike važnosti da se posle svakog boravka u prirodi, makar to bio i gradski park, detaljno pregleda koža.

Verovatnoća prenosa infekcije posle uboda je svega oko 1% ukoliko se reaguje na vreme.

Pixabay.com

Idilična mesta gde vrebaju krpelji

Krpelji ne prenose tetanus, te je antitetanusna zaštita u ovim slučajevima besmislena.

Takođe lečenje svakog uboda krpelja antibioticima kao preventivna mera nema smisla jer samo izlaže osobu mogućim neželjenim efektima tih lekova, a neće sprečiti pojavu Lajmske bolesti.

- Rano stručno vađenje krpelja sa kože je veoma važno da se ne bi prilikom vađenja bakterija “ubrizgala” u krv neopreznim pritiskom tela krpelja. Njega je potrebno uhvatiti i jednostavnim brzim pokretom naviše izvaditi. Mesto uboda je zatim potrebno prebrisati antiseptikom ili jednostavno alkoholom. Ukoliko je neophodno posetite lekara koji će vam prepisati antibiotike - savetuju lekari.

Kosite travu na vreme

Preporuka je preventiva kako do krpelja uopšte ne bi ni došlo. Savet je i da se obrati pažnja i iščešljaju ili bar pregledeaju i kućni ljubimci po dolaska iz šetnje.

Pixabay.com

Pazite na kućne ljubimce!

Ukoliko idete u prirodu, nemojte da gazite po dubokoj travi gde bi moglo biti krpelja. Obavezno pokosite sva mesta kojima šetate, a u vašoj su neposrednoj blizini kuće. Takođe, vodite računa gde vam se deca kreću.

Nosite belu odeću kako biste lakše uočili eventualne krvopije, a čizme gumene do polovine članaka ili kolena su neizostavne ako planirate da zagazite u veću travu. Po dočasku kući obavezno pregledajte sebe, a pogotovo decu i ljubimce, kako biste uočili da li je do ujeda krpelja uopšte i došlo.

Mislite na vreme, kako do komplikacija ne bi došlo.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)