Tetka Saveta

7 STVARI BEZ KOJIH NE SME DA VAM PROĐE 1. MAJ! Uskršnji praznici su iza nas, evo kako da se sad spremite za naredni vikend!

Donosimo vam kratak pregled organizacije prvomajskih praznika kako bismo vam olakšali pripremu za predstojeći vikend u kom dobra zabava treba da bude imperativ.

25.04.2022 15:00

7 STVARI BEZ KOJIH NE SME DA VAM PROĐE 1. MAJ! Uskršnji praznici su iza nas, evo kako da se sad spremite za naredni vikend!
shutterstock.com

Uželeli ste se nekog izleta sa porodicom i prijateljima, a prvomajski praznici samo što nisu. Svi iščekuju lepo vreme jer često se dešava da bude kiše pa dolazi i do promene plana druženja. Međutim, ako vam vremenske prilike budu išle na ruku nema bolje opcije od izleta sa porodicom i prijateljima u prirodi.

Život u gradu i svakodnevna jurnjava na poslu većinu natera da se istinski zažele prirode i uživanja u njoj. Ništa lepše od zelenila i čistog vazduha za koje ne morate plaćati, niti čekati nekakve rezervacije, a ne treba posebno isticati da ćete posebno biti energični i vedri boraveći na otvorenom. Sve što vam je potrebno su dobro društvo i volja, a ostalo vam mi donosimo u našim predlozima kako bi vam bilo lakše da se organizujete za predstojeći vikend.

Okupiti ljude

Prvo i najvažnije, sa ljudima sa kojima planirate druženje treba napraviti organizaciju. Vreme, način dolaska i mesto gde će biti organizovan izlet treba unapred definisati. Najbolje je da podelite zaduženja ko će šta da donese jer se tako izbegavaju preklapanja ili nemogućnost dogovora šta je sve potrebno.

Troškovi oko hrane i pića se, naravno, dele ako se radi o druženju sa prijateljima, dok će porodica svoja zaduženja podeliti u skladu sa uzrastom. To znači da se stariji brinu u vezi s roštiljem i hranom, dok deca mogu pomoći oko raspoređivanja stvari i budu asistenti u ne tako zahtevnim poslovima.

unplash

Deci je najzanimljiviji deo priprema za put

Hrana i piće

U zavisnosti od tipa druženja, a to se uglavnom svede na roštiljanje, pažljivo se bira i hrana. Neki će se  možda odlučiti za pripremu sendviča ako su zamislili dinamičniji izlet koji uključuje i šetnju i obilazak okruženja, dok drugi ostaju verni dobrom roštilju.

Vodite računa o lako kvarljivoj hrani poput mesa i mlečnih proizvoda, za koje treba obezbediti ručni frižider kako bi duže vreme ostali sveži. Grickalice su neizostavni deo jer deca ih vole, a ukoliko se stariji druže kroz igranje neke društvene igre ili jednostavno u neobaveznom ćaskanju, ni oni ih ne zaobilaze. Ukoliko nosite ručni frižider u njega stavite piće koje će se rashladiti i biti sveže dok ne stignete do željene destinacije.

shutterstock.com

Hrana je neizostavni deo izleta

Priprema roštilja

U društvu je često za to zadužena jedna osoba, eventualno dve, koje su poznate kao "majstori roštilja“.  A i najbolje je prepustiti taj posao nekome ko se duže vreme bavi time, pre svega zbog mogućnosti da se izbegne šteta prilikom paljenja vatre. Za njenu pripremu najbolje je odabrati otvoreni prostor gde nema većeg rastinja i drveća.

unplash

Bilo da boravite negde u prirodi ili u vikendici poželjno je da se roštilj pravi na otvorenom

Muzika

Dobra atmosfera je nephodna na svim okupljanjima, pa trebalo bi da i to uzmete u obzir. U zavisnosti od toga koji tip druženja volite, imate na raspolaganju lap-topove na kojima će neko biti zadužen za odabir muzike. Blutut zvučnici su odličan izbor, mnogo moderniji i jednostavniji od nošenja lap-topova, jer omogućuju povezivanje na bilo kom mestu - neophodno je da pored sebe imate samo mobilni telefon. Ukoliko ste više za opušteniji stil druženja i volite romantičniju atmosferu gitara je prava stvar (naravno ukoliko u društvu imate osobu koja zna da je svira). 

unplash

Dobra atmosfera i muzika su poželjni u svakom društvu

Kreme za sunčanje

Na izletima se dešava da često neko izgori, čak iako leto nije ni na pragu. Činjenica je zapravo da za prvomajske praznike baš ume da prži. Kako biste zaštitili kožu od prekomernog izlaganja Suncu,neophodno je da ponesete i kreme za sunčanje s većim zaštitnim faktorom, kao i da decu pre polaska namažete jer je njihova koža posebno osetljiva.

Rezervna odeća

Iako ste prethodno proverili vremensku prognozu, a planirate kasni povratak kući, ne treba se oslanjati na trenutno vreme. Dešava se da ono iznenadi, a predveče uvek bude hladnije. Ukoliko ste krenuli u majicama i vodite decu sa sobom, nije na odmet poneti neki džemper ili jaknu da se ogrnete ukoliko vam bude hladno. Poželjno je za svaki slučaj poneti i peškirić, pa možda čak i ćebence, kao i kuhinjske krpe. 

shutterstock.com

I pored toga što je vreme toplo može doći do zahlađenja i eventualno kiše

Zaštita od insekata

Sa lepšim vremenom i bujanjem prirode vrebaju i komarci i insekti. Krpelji su najnezgodniji jer ste im samim boravkom u prirodi direktno izloženi. Da biste izbegli ujed ovih insekata najpoželjnije je da budete dobro obučeni i obuveni. To znači da vam koža ne bude u kontaktu s travom.

Dugačke pantalone, majice i duže čarape će vas zaštititi barem malo od krpelja. Trebalo bi da izbegavate majice jarkih boja, jer na taj način privlačite insekte. Takođe, može vam dobro doći i sprej za zaštitu od insekata, što opodrazumeva i zaštitu od komaraca koji vas neće zaobići.

Iako se radi o kratkom putovanju i boravku van kuće, ovakvi događaji umeju da stvore nepotrebnu nervozu bilo kom članu porodice ili među prijateljima. Da li je sve pripremljeno kako treba, da se nešto ne zaboravi i ponovne analize svega. Ako ste pripremili prtljažnik i poneli sve što smatrate da je neophodno, ne zaboravite dobro raspoloženje, jer prava zabava neće biti moguća bez njega.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)