Tetka Saveta

Zaštitite se od osa i pčela! Ovo je PRIRODNA ODBRANA od opasnih insekata

Da li ste znali da se uz pomoć određenih sastojaka u kući možete rešiti upornih osa i pčela koje su u ovom periodu veoma prisutne? Naoružajte se strpljenjem i otarasićete ih se vrlo brzo.

16.06.2022 12:00

Zaštitite se od osa i pčela! Ovo je PRIRODNA ODBRANA od opasnih insekata
pexels.com

Možda ste uredili svoje terase i zasadili prelepo cveće, međutim, trebalo bi da znate da će tokom letnjih meseci oni imati "posetioce". Ose, pčele i stršljeni su nezaobilazni u ovom periodu i mogu da prave popriličan problem svima, bilo da živite u stanu ili u kući. Svojim prisustvom vam nekada mogu zaista onemogućiti boravak i ispijanje kafe u dvorištu ili na terasi.

O eventualnom ubodu koji možete od njih dobiti da ne govorimo. Većina se susrela do sada sa nekom vrstom i imala je verovatno bolne trenutke. Reakcija na ubod se ne može predvideti, jer zavisi da li ste alergični i kako se organizam bori sa tim. Ipak,  treba znati da njihovi ubodi mogu ponekad biti opasni, a ubod stršljena je čak sto puta jači od venuma ose ili pčele. Zato je važno zaštiti se na adekvatan način.

Ono što možete da učinite za preventivnu zaštitu, jeste da pripremite sprej kod kuće koji će oterati ove insekte.

Sprej od sapuna

Možda vam ova kombinacija deluje previše jednostavno i naivno, ali verujte da ima efekta. Napravite lepljivi rastvor od par supenih kašika tečnog sapuna, koje ćete pomešati sa vodom. Naravno, ne misli se na bilo koji sapun već onaj za odmašćivanje. Dobijenu smesu stavite u sprej bocu i protrljajte, a zatim poprskajte prostor koji želite da zaštitite. Ukoliko već postoji osino gnezdo, možete direktno i na njih, ali pazite, jer mogu biti agresivne kad im neko napada gnezdo.

Beli luk i kajenska paprika

Mešavina ova dva sastojka u borbi protiv insekata pokazala se kao pravi pogodak. Insekti poput osa ne samo da ne podnose miris luka, već ih iritira zbog prisustva sumpora u njemu. Ovo je prava propast za ose, kao što je i kajenska paprika koja je još jedan jak začin koji iritira insekte štetočine.

Ovaj sprej možete pripremiti tako što ćete par čena belog luka samleti u blenderu i isto to učiniti sa paprikom. Kada ste dobili zgnječenu smesu poput praška dodati malo vode, a zatim ubaciti u bocu sa raspršivačem. Prskajte na mesta gde bi mogle da borave. Ukoliko želite da to učinite direktno na gnezdo, dobro se zaštitite nekim odelom  jer vas mogu napasti.

pexels.com

Miris luka i kajenske paprike iritira insekte

Pepermint ulje

Mnogi insekti ne podnose miris ovog ulja i brzo će ih oterati ukoliko na pravi način pripremite sprej kod kuće. Dodajte malo ovog ulja u rastvor sa vodom i sapunom, a zatim naprskajte prostor koji želite da zaštitite. Brzo će ih ovaj miris oterati.

Braon papirne kese

Kamuflaža je isto dobar način da oterate pčele i ose. One su važni deo ekosistema i nije poželjno ubijati ih već ih rasterati. To možete učiniti sa braon papirnim kesama koje ćete okačiti na neka mesta i koja će podsećati na osinjak, što može da ih prevari da je teritorija već „zauzeta“.

pexels.com

Papirne kese će vizuelno prevariti ove insekte

Zamke za ose i pčele

Za zamke možete koristiti plastične flaše, koje ćete preseći napola i vrh okrenuti nadole i ubaciti u donji deo. Unutar flaše je najbolje da pripremite mamac od šećera i vode, one će se skupiti na tom mestu i lakše ćete ih uloviti.  Drugi način je da sipate sirće ili ušećerenu vodu i da okačite na mesta ispod strehe, terase ili na potencijalna mesta gde se one mogu okupiti. Flaše treba da budu u boji.

Zasadite biljke koje će ih oterati

Kao što smo pomenuli, ovi insekti ne podnose jak miris poput  divlje nane, eukaliptusa i peperminta. Tako da je odlično rešenje da na koncu svega, zasadite ove billjke jer ćete istovremeno imati dvostruku korist. Koristićete ih u domaćinstvu, a njihov miris će rasterati uporne ose.

pexels.com

Jak miris ovih biljaka rasteraće insekte

Tretiranje uboda stršljena, ose ili pčele

Ukoliko niste uspeli da se zaštitite na pravi način, sakrivajući odećom otvorene delove tela, možete biti izloženi vrlo neugodnom i bolnom ubodu ovih insekata, pa važno je odreagovati na pravi način. Iako mnogi misle da je ubod stršljena koban, nije tako. Međutim treba znati da se u najgoroj situaciji može javiti jaka alergijska reakcija, odnosno anafilaktički šok koji već može biti opasan, u tom slučaju treba potražiti pomoć lekara.

pexels.com

Stršljeni nisu opasni ali u najgorem slučaju mogu izazvati jaku akergijsku reakciju

U drugim slučajevima možete izvući žaoku ovih insekata, pristupajući smireno. Ukoliko nema veće alergijske reakcije kod uboda stršljena, treba staviti hladne obloge. Iskusni pčelari preporučuju da se i rastopljenim aspirinom i stavljanjem na ubodeno mesto, može tretirati ubod.

Kod uboda pčele i ose odstranjuje se žaoka i treba držati takođe led 10 do 15 minuta, na bolno mesto. Na bolno mesto može se naneti sirće ili soda bikarbona kako bi se neutralizovao otrov.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)