Tetka Saveta

ŠTA DA ZASADITE U JUNU? Ove biljke će vam rasti kao iz vode, bićete oduševljeni, obavezno probajte!

Setva povrća u junu je idealno vreme da popunite mesto u bašti gde ste u proleće već gajili biljke poput spanaća. Mi vam predlažemo 5 kultura koje će uz redovno i obilno zalivanje bez problema preživeti vrele letnje dane i obradovati vas sočnim plodovima već krajem leta

05.06.2022 17:00

ŠTA DA ZASADITE U JUNU? Ove biljke će vam rasti kao iz vode, bićete oduševljeni, obavezno probajte!
Pixabay.com

Ukoliko još niste iskoristili svaki kutak svoje bašte jun je idealan mesec kad možete zasaditi još nekoliko vrsta povrća.

Nije loše upotrebiti prazne leje koje su ostale u vašoj bašti posle branja graška, salate ili spanaća. Možda imate neki komadić zemlje uz ogradu što je idealna prilika posadite još neku kulturu.

Važno je samo da redovno zalivate vaše biljke koje će rasti kao iz vode a vi ćete biti oduševljeni lepotom sopstvenog vrta.

Srećna republika predlaže 5 vrsta povrća koje možete da zasadite u junu.

Pixabay.com

Kupus traži dosta prostora za rast i razvijanje

1. Kupus

Bez obzira koju sortu odaberete beli, crveni ili kineski kupus, kelj, prokelj, karfiol ili brokoli odličan je izbor za gajenje tokom leta. Sade se mladice poznate kao rasad, a ako nemate gde da ih kupite zasejte seme i ono će nići za 20 dana. Vodite računa samo da kupus traži dosta prostora, ali i dobro zalivanje posebno u periodu intenzivnog rasta i razvoja biljke. Bere se u jesen i to sve do prvih mrazeva. Za kiseljenje preporučuje čvrste glavice ili futoški beli mekši, koji se lako kiseli i dugo opstaje ukiseljen u kaci.

Pixabay.com

Salatu možete zasaditi između paradajza

2. Salata

Salate sorte kristal, lola i romano pogodne su za letnju proizvodnju uz obilno zalivanje. Senoviti deo vrta savršen je za ugoj salate mada se može smestiti i između već posađenih biljaka koje su dovoljno narasle kao što je paradajz, visoka boranija koja se „penje“ uz pritku ili praziluk. Kako se zemlja već prilično ugrejala seje se direktno iz semena pa se tek onda razređuje jer se rasad teže prima zbog vrelog sunca, čak i ukoliko ga zalivate u velikim količinama. Salatu možete sejati gusto, a možete je i rezati makazama.

Pixabay.com

Kukuruz šećerac možete da sadite i u saksiji

3. Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac traži svetlo mesto sa bogatom i dobrom zemljom uz obilno zalivanje. Potrebno je da prođe oko 80 do 100 dana od setve do branja mladog klipa. Seje se direktno u zemlju ali se veoma uspešno može gajiti i u saksijama. Kukuruz šećerac je zahvalan i za  zamrzavanje u klipu ili očišćenom zrnu, jer ne gubi ukus i strukturu.

Pixabay.com

Redovno zalivajte kelerabu da ne bi bila tvrda i ljutkasta

4. Keleraba

Kelerabe su kupusnjače koje su odlične za gajenje u letnjim mesecima pogotovo ako vam je deo bašte u senovitom delu gde inače teško niče ostalo povrće. Može se poseje direktno setvom i kasnije se razredi ili kao rasad slično kupusu. Zalivanje je izuzetno važno jer ukoliko nema dovoljno vode keleraba neće narasti velika, biće ljutkasta i tvrda. Od setve do žetve potrebno je 2 meseca.

Pixabay.com

Letnja boranije stiže taman na vreme za ostavljanje zimnice

5. Boranija

Niske sorte boranije kao čučavke koje ne zahtevaju pritku imaju kraći period uzgoja. Od setve do prvog branja prođe između 45 i 60 dana. Posejte boraniju u gušće u kućice sa razmakom od 40 centimetara. Na ovaj način će biti bliže jedna drugoj i sačuvaće hladovinu i potrebnu vlagu. Ako boraniju redovno i pravilno zalivate možete je brati sve do oktobra kada je i vreme da se ostavlja zimnica.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)