Tetka Saveta

DA LI STE ČULI ZA SLANINARE KOJE ŽIVE U TEPISIMA? Izazivaju jezu, evo kako ulaze u kuću i kako da ih se rešite!

Bube slaninari su stvorenja kojih ima u skoro svakoj kući i koja se obično zakopavaju u mekani nameštaj i podove naših domova. Srećom, 3 stručnjaka za kontrolu štetočina su podelila svoje savete kako da ih se najbolje i najbrže otarasite.

09.06.2022 11:00

DA LI STE ČULI ZA SLANINARE KOJE ŽIVE U TEPISIMA? Izazivaju jezu, evo kako ulaze u kuću i kako da ih se rešite!
shutterstock.com

O njima se i ne priča toliko mnogo, ali je velika verovatnoća da ste ih barem jednom videli po ćoškovima vašeg doma. Bube slaninare je nekada teško uočiti, zato što umeju da se sakriju u pukotinama parketa, tepisima, nameštaju, odeći i ostalom kućnom tekstilu.

Bez obzira na to da li su već uzrokovale neku štetu ili su se pojavile tek nedavno, potrebno je preduzeti mere kako biste ih eliminisali pre nego što nastane problem. Portal Srećna Republika otkriva kako to možete uraditi i sami, bez potrebe da se oslanjate na stručnu pomoć.

Prisutne u svim delovima doma

Naime, ove štetočine se u većini slučajeva mogu ukloniti prirodnim putem, i to uz pomoć uređaja za čišćenje i kućnih hemije koju većina nas već ima u svojim ostavama i ormarićima. Timoti Best, stručnjak za suzbijanje štetočina, objasnio je da je najezda buba slaninara veoma učestala pojava. On je o tome rekao sledeće:

shutterstock.com

Drveni podovi su podjednako podložni najezdi buba slaninara

- Bube slaninari su po mom mišljenju veoma česte i ozloglašene. One se mogu se pojaviti u svakom domu bez obzira na vrstu podne obloge. Kuće sa drvenim podovima ili pločicama su podjednako su podložne ovoj štetočini kao i domovi prekriveni tepisima. Dakle, bez obzira na podnu oblogu, se često viđaju u mnogim domovima.

Imajući to na umu, samo zato što su uobičajene ne znači da je normalno da ih imate u vašem domu. Timoti je otkrio da se taj problem može rešiti usisavanjem.

- Najbolji način za suzbijanje ovih štetočina je održavanje higijene doma. Redovno i temeljno usisavanje podova, bez obzira na vrstu podne obloge. Usisavanjem tepiha, prostirki i tapaciranog nameštaja vlasnici domova će ukloniti potencijalne izvore hrane - objasnio je stručnjak.

shutterstock.com

Usisavanjem doma možete se rešiti ovih štetočina

Uz usisivač do rešenja

Kada završite sa usisavanjem podova, usisajte sav nameštaj, pa čak i zavese. Džordan Foster, istrebljivač štetočina, apeluje na ljude da usisavaju sve delove tapaciranog nameštaja, sofa, fotelja i ostalih površina koji se ne mogu oprati u mašini. Savetuje upotrebu odgovarajućih nastavaka za usisivač koji će vam pomoći da doprete do teško dostupnih mesta.

U cilju potpunog uklanjanja ovih štetočina, ekspert za dezinsekciju Džeri Miler preporučuje svakodnevno usisavanje najmanje nedelju dana. Prema podacima udruženja za suzbijanje štetočina iz Velike Britanije, najveća oštećenja izazivaju larve iz jaja. Ova institucija je o tome rekla sledeće:

- Hrane se perjem, krznom, kosom ili vunom i imaju običaj da odlutaju duž cevi od krovova i ormara, u kojima se nalazi odeća i ćebad, kojima se oni hrane.

shutterstock.com

Lavre slaninara

Mnogi ljudi će rešiti svoj problem usisivačem, međutim, ako je najezda buba slaninara ozbiljnija, vlasnici kuća moraju da preduzmu drastičnije mere da ih se otarase, piše portal express.co.uk. Džordan preporučuje upotrebu borne kiseline zbog njene smrtonosne efikasnosti. Rekao je:

- Veoma mali broj insekata može da preživi kontakt sa bornom kiselinom. Njome možete obilno posipati svoj tepih i usisati ga nakon dva ili tri sata kako biste ubili bube, larve i jaja.

Borna kiselina kao agresivnije rešenje

Za ovu metodu dodajte kašiku praha borne kiseline u dve šolje vrele vode u bocu sa raspršivačem i mešajte dok se prah potpuno ne rastvori. Zatim poprskajte zavese, presvlake, lajsne i mračne kutke koje larve slaninara biraju za svoj dom.  

shutterstock.com

Borna kiselina eliminiše slaninare

Problem sa bornom kiselinom je to što je jaka, stoga obavezno držite kućne ljubimce i decu van domašaja i podalje od tretiranog područja nekoliko sati nakon nanošenja. Oni kod kojih se zapatio veliki broj ovih insekata traba da znaju da će bubama verovatno trebati više hrane nego što vaš tepih može da im obezbedi. To znači da je velika verovatnoća da su već one već dospele u nameštaj i ormare. Zbog toga Džordan savetuje da se sve tkanine peru u vrućoj vodi sa sapunom.

- Sve tkanine koje se peru u mašini bi trebalo natopiti vrućom vodom i sapunom, uključujući odeću, peškire, posteljinu, navlake za jastuke i zavese. Ove predmete zatim treba prati u mašini na najvišoj temperaturi sa jakim deterdžentom za veš.

Ukoliko ste primetili larve u džemperima i ako na njima već ima rupa, moraćete nažalost da bacite ne samo taj odevni predmet, već i sve ostale koje su progrizli. Bolje je žrtvovati par komada odeće, nego ih pustiti da vam unište mnoge druge stvari.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)