Bez obzira na to koliko savremen aparat za kafu imate kod kuće, ništa ne može da zameni miris prve jutarnje skuvane u staroj dobroj džezvi. I to onoj klasičnoj, emajliranoj, često sa tufnama, kakvu ima svaka kuća u Srbiji.
Ali, s godinama i redovnom upotrebom čak i najlepša džezva izgubi svoj sjaj. Na belom emajlu unutar džezve pojavljuju se tragovi kamenca, tvrdokorne mrlje od kafe, a ako pravite i čaj i tamnosmeđe fleke koje deluju kao da su zauvek tu.
Srećom, postoji neverovatno jednostavan trik koji vraća blistavu belinu unutrašnjosti emajliranog posuđa i to bez agresivnih sredstava ili grubih žica!
Šta vam je potrebno:
- 2 kašike praška za veš (da, običnog praška koji koristite za pranje odeće)
- 1 kašika sode bikarbone
- 200 ml vode
Postupak:
U džezvu sipajte dve kašike praška za veš i kašiku sode bikarbone. Dodajte oko 200 ml vode – dovoljno da prekrije dno i deo zidova džezve. Stavite džezvu na ringlu i uključite da voda provri. Kada voda počne da ključa, isključite ringlu, ali džezvu ostavite da odstoji još 10 minuta na vrućoj površini. Nakon toga pažljivo prospite tečnost u sudoperu i operite džezvu kao i obično. Unutrašnjost džezve ponovo sija kao nova! Sve fleke, kamenac i tragovi napitaka nestaju, a emajl ostaje netaknut i gladak.
Ovaj trik možete primeniti i na emajlirane šerpe, lonce i drugu posudu sa belom unutrašnjošću. Samo prilagodite količinu sastojaka i pratite isti postupak. Ovu metodu ne koristite često, dovoljno je s vremena na vreme, kada primetite da je dno posude potamnelo. Tako ćete sačuvati emajl, ali i održavati posuđe urednim i dugovečnim.
Komentari (0)