Tetka Saveta

KAKO SE STERILIŠU TEGLE I FLAŠE ZA SOK: Jednostavan trik za besprekornu čistoću i bezbedno čuvanje zimnice

Naše bake imale su sjajan i jednostavan način za pripremu ambalaže.

26.09.2023 16:01

KAKO SE STERILIŠU TEGLE I FLAŠE ZA SOK: Jednostavan trik za besprekornu čistoću i bezbedno čuvanje zimnice
Shutterstok

Besprekorna čistoća tegli i flaša je ključni uslov da se sačuva bezbednost i ukus zimnice. Džaba sav trud oko pripreme ajvara, džema, marmelade ili soka ako ostane i trunka prljavštine u ambalaži zimnica će se pokvariti. Osim toga rizikujete sopstveno i zdravlje svojih ukućana ukoliko jedete hranu koja nije u potpunosti bezbedna.

Foto: Shutterstock

Čiste i sterilne tegle su ključan uslov da zimnica ne bi propala i bila bezbedna za jelo

Rerna kao stelirizator

Mnoge mlade domaćice pribegavaju raznim načinima za sterilizaciju tegli i flaša za sok. Neke ih nakon pranja potapaju u vrelu vodu kako bi ubile mikrobe pšri čemu treba biti maksimalno oprezan. Prvo, staklene tegle ili flaše, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu da popucaju kad dođu u dodir sa vrelom vodom. Drugo, ključala voda prska na sve strane pa postoji opravdan rizik da zadobijete ozbiljne opekotine na rukama.

Umesto toga bolje je i bezbednije primenjivati jednostavan trik koji se koristile naše bake. One su na vrlo jednostavan način sterilisale tegle i flaše, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da stoji.

Da biste postigli efekat sterilizacije potrebno je da najpre dobro operete tegle i flaše sa deterdžentom za pranje sudova. Ukolonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje flaša dobro dođu posebne četke koje se mogu kupiti na bilo kojoj pijaci ili u plastikati a koje imaju dugačku dršku kako biste došli do naudaljenijih delova na dnu same flaše.

Pixabay.com

Isto pravilo važi i za sterilizaciju flaša za domaći sok

Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom da se dobro ocede i osuše. Pre samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni u unutra stavite čiste i suve tegle i flaše.

Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se sterilišu. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne i u vrele tegle sipajte vreo ajvar ili džem, odnosno sok od recimo paradajza u flaše. Odmah zatvorite tegle ili flaše i odližite ih u kutiju u koju ste stavili ćebe.

Kad sve završite zamotajte tegle u ćebe kako bi se postepeno hladile narednih 24 sata. Posle toga možete da ih poređate u špajiz, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte je u frižideru jer je hrana došla u dodir sa vazduhom i bakterijama koje se prenose na ovaj način. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)