Tetka Saveta

PRED ODLAZAK NA PUT OVA ŽENA STAVLJA NOVČIĆ U ZAMRZIVAČ: Kad budete shvatili zašto to radi i vi ćete uvek koristiti ovaj genijalan trik (VIDEO)

Ako duže boravite van doma nikad ne znate šta se može dogoditi dok niste kod kuće, čak i kad sve izgleda da je u redu.

03.09.2023 17:00

PRED ODLAZAK NA PUT OVA ŽENA STAVLJA NOVČIĆ U ZAMRZIVAČ: Kad budete shvatili zašto to radi i vi ćete uvek koristiti ovaj genijalan trik (VIDEO)
shutterstock.com

Odlazak na duži put uvek ostavlja dozu rizika za prazan stan ili kuću. Ovaj rizik se dodatno pojačava ukoliko nemate komšiju od poverenja ili rođaka da s vremena na vreme proveri da li je sve u redu.

Ako ste dobro zatvorili prozore i zaključali ulazna vrata to bi trebalo da bude prepreka za provalnike. Međutim, uvek postoji rizik od nepredviđenih situacija kad niste kod kuće.

 

@emerald_outlaw I shared this awhile back as a tip for when you’re traveling, but it’s particularly useful for natural disasters, such as Hurricane Hilary 🌀 This isn’t a foolproof way to know whether or not your food is safe to eat, but it does give you a starting point to know if, or how long, your power was out. A few additional tips for my fellow Californians: - Have extra water on hand (we should always be doing this in case of earthquakes too!) - Make sure flashlights/lanterns are charged - Charge all phones/battery packs ahead of time (I love my Anker charger because it can last for days!!) - We’re going to clean out our yard’s drain - we usually do this at the end of summer before winter rains, but we want to make sure any rain we may get can flow out of our yard!💦 Stay safe my friends! 💗 #hurricane #hurricanehilary #hurricaneprep #hurricaneseason #householdtips #california #naturaldisaster #safetytips ♬ original sound - The YAYsayers

Bezbednost hrane

Jedna od takvih situacija je nestanak struje koji može da bude uzrok topljenja namirnica u zamrzivaču ili frižideru, a potom njihovog ponovnog zamrzavanja kad dođe struja i aparat ponovo proradi. Ovo je veliki rizik po zdravlje jer odleđeno pa zaleđeno meso postaje velika opasnost od trovanja hranom. Najgore od svega je što vi dok ste na putu ni ne znate šta se dogodilo.

Tiktokerka Emerald Autlou podelila je na svom profilu genijalan trik kako da znate da li je struja nestajala tokom vašeg putovanja, odnosno da li je hrana u vašem zamrzivaču i dalje bezbedna za upotrebu. 

Kako je objasnila u video snimku ona pre svakog dužeg putovanja ostavlja novčić u zamrzivaču. Naime, ona sipa vodu u plastičnu čašu i pusti da se zaledi. Pred put na led stavi kovanicu.

- Ukoliko je sve bilo u redu novčić ću naći na vrhu čaše i na ledu kako sam ga i ostavila kad se vratim. Ukoliko je u međuvremenu nestajala struja voda će se otopiti a novčić će pasti na dno čaše. Tada znam da je nestajalo struje i da hrana koju sam čuvala u zamrzivaču više nije bezbedna za upotrebu, jer ako se istopio led onda se verovatno otopila i hrana pa ponovo zaledila - objasnila je ona.

Foto: Shutterstock

Hrana u punom zamrzivaču može da ostane bezbedna do dva dana bez struje 

Genijalan trik

Usledili su brojni komentari na ovaj njen post.

- Ovo je genijalna ideja! Nikad mi ovako nešto ne bi palo na pamet.

- Isprobala sam ovaj trik i zaista radi. Nije mi se dešvalo da se led u čaši otopio što znači da struja nije nestajala dok sam bila na putu, i znam da bez bojaznosti smem da koristim zamrznutu hranu. 

- Jednom prilom sam imla trovanje hranom po povratku sa putovanja. Pretpostavila sam da je u međuvremenu nestajala struja, ali ja to nisam znala. Od sad ću uvek koristiti ovaj trik.

- Ovo je zaista pametan način da znate da li je hrana bezbedna ili ne. Hvala vam što ste nam otkrili tajnu - bili su samo neki od komentara na njen post.

Prema rečima stručnjaka za bezbednost hrane ako je zamrzivač pun namirnica ostane bez struje hrana će biti bezbedna za konzumaciju oko dva dana. Ali, ako je zamrzivač napola pun, hrana će početi da se kvari već za jedan dan.

Komentari (0)