Tetka Saveta

Jednostavan trik da STARI FRIŽIDER RADI KAO NOV: Sprečite skupljanje LEDA u hladnjaku i zamrzivaču

Očistiti nakupljeni led u frižideru ili zamrzivaču je višesatni posao dok voda curi na sve strane. Otkrivamo vam jednostavan trik kako da to izbegnete i sprečite da se led uopšte skuplja na zidovima rashladnog uređaja

01.08.2022 13:20

Jednostavan trik da STARI FRIŽIDER RADI KAO NOV: Sprečite skupljanje LEDA u hladnjaku i zamrzivaču
Foto: Shutterstock

Većina domaćica koja je imala problem sa skupljanjem leda u frižideru ili zamrzivaču zna kolika je muka očistiti ovaj led. Ovo je najčešće indikator da vam aparat ne radi baš najbolje, a led se može pojaviti i u samootapajućim frižiderima koji po pravilu ne bi smeli da da dozvole skupljanje leda. Ali, pre nego što pozovete majstora koji će vam papreno naplatiti uslugu ili kupite novi frižider može isprobati jedan jednostavan trik.

Srećna republika vam otkriva tajnu kako da sprečite skupljanje leda u vašem rashladnom uređaju.

Više leda veći računi za struju

Pojava leda u zamrzivaču ili komori za zamrzavanje u frižideru često se dešava. Led nastaje nakon što hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica koje se nalaze u njemu. Vlaga koja se zadržava u zamrzivaču nema gde da ode pa se skuplja po zidovima i fiokama u vidu naslaga leda. Problem sa viškom leda nije samo čišćenje već što on utiče na rad aparata, a frižideru je potrebno više struje da drži određenu temperaturu što znači i veći mesečni računi za potrošenu električnu energiju.

Očistiti nakupljeni led u frižideru ili zamrzivaču je višesatni posao. Nakon što isključite aparat potrebno je dosta vremena da se nakupljeni led otopi. Pojedine domaćice pokušavaju da ga sastružu nožem što nije pametna ideja jer možete ošteti aparat. U takvim situacijama ne preostaje vam ništa drugo do stari oprobani metod ubacivanja šerpi sa vrelom vodom u frižider kako bi se led brže istopio.

Mana ove metode je što će vam voda cureti na sve stane, pa postoji opasnost da se skupi ispod samog frižidera što može izazvati kratak spoj kad uključite aparat ukoliko se površina nije u potpunosti osušila. Nakon što se konačno uspeli da odstranite led i očistite komoru za zamrzavanje, najverovatnije da ćete isti postupak morati da prođete već za koji mesec.

A šta ako vam kažemo da postoji trik uz pomoć koga žete se leda zauvek rešiti?

unplash

Frižider bez leda bolje radi i troši manje struje

Efikasan trik

Rešenje je više nego jednostavno i sudeći po komentarima domaćica na internetu više nego efikasan. Naime, pošto očistite vaš frižider ili zamrzivač, krpom dobro osušite sve zidove i fioke. Kad ste to završili sve što je potrebno je da da zidove, fioke i komoru vašeg frižidera ili zamrzivača premažete uljem. Na ovaj način dobićete klizavu površinu po kojoj led neće moći uopšte da se formira.

- Ovo je genijalno. Isprobala sam ovaj trik sa uljem i premazala zamrzivač pre 2 meseca. Sve je čisto, a led se više uopšte ne skuplja – napisala je jedna domaćica na internet forumu o trikovima u domaćinstvu.

- Meni ovo ne izgleda realno, ali ću svakako isprobati. Nemam šta da izgubim – dodala je druga.

- Ovaj trik sa uljem je vrlo efikasan, veruj mi. Ranije sam morala i po 2 puta mesečno da otapam frižider i čistim ga od nakupljenog leda, a sad evo već 3 meseca ga nisam otapala, a leda nema. A moj stari frižider radi kao nov – poručila je treća.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)