Odrasli

Postoje namirnice koje NIKAKO NE TREBA JESTI PRE ULASKA U VODU! Jedna će vas možda iznenaditi!

Ispostavlja se da su sva upozorenja naših mama i baka da nije dobro da u vodu ulazimo punog stomaka i te kako tačna.

05.07.2022 09:00

Postoje namirnice koje NIKAKO NE TREBA JESTI PRE ULASKA U VODU! Jedna će vas možda iznenaditi!
shutterstock.com

Svi se sećamo saveta naših mama kada smo bili mali da se odmah nakon jela ne skače u vodu jer će nam biti muka. Ispostavilo se da ta urbana roditeljska legenda uopšte nije netačna, jer stručnjaci upozoravaju da bi nakon jela trebalo sačekati najmanje 30 minuta pre nego što se zapliva, bilo u moru, bilo u reci ili bazenu. Portal Srećna Republika vam otkriva koje se to namirnice nikako ne preporučuju pre takvog rashlađivanja.

Ljuta i začinjena hrana

shutterstock.com

Ljute papričice nisu hrana za plivače

Budući da plivanje od nas zahteva vodoravan položaj tela, vraćanje želudačne kiseline u jednjak u tim situacijama može da nam napravi problem, posebno ako je naš obrok uključivao začinjenu hranu. Kako biste izbegli gorušicu i bolan osećaj u stomaku, izrazito ljutu hranu nemojte konzumirati pre ulaska u vodu.

Voćni i gazirani sokovi

shutterstock.com

Gazirani sokovi u čaši

Kozumiranje visoko zašećerenih napitaka ove vrste može da vam izazvove napetost i grčeve u stomaku. Pored toga, voćni i gazirani sokovi takođe stvaraju pritisak u želucu, što znači da će vam zbog ove nelagode i samo plivanje biti otežano. Umesto sokova, rashladite se običnom vodom.

Alkoholna pića

shutterstock.com

Alkohol i vodeni sportovi nisu dobar spoj

Alkohol na ljudski organizam deluje opojno, te samim tim usporava i naše reakcije. To je izuzetno opasno kada ste u vodi, naročito ako niste baš najbolji plivač ili vas uhvati grč dok ste u vodi. Alkohol bi trebalo u potpunosti izbegavati pre kupanja u moru ili bazenu.

Mahunarke

shutterstock.com

Raznovrsne mahunarke

Možda će vas iznenaditi što se ova vrsta biljaka našla na nepopularnoj listi budući da je reč o onima koje su pravo blago za naše zdravlje, ali, stručnjaci upozoravaju da i pored toga one nisu najpametniji izbor pre odlaska na plažu. Povrće poput pasulja ili graška je prepuno vlakana, koja često mogu da izazovu nadutost, grčeve u stomaku i zatvor. Složićete se da takav osećaj u stomaku baš i ne ide najbolje uz zabavu u vodi, piše portal vijesti.me

Energetski napici

shutterstock.com

Energentska pića vam neće dati snagu na plaži

Ukoliko ste pomislili da će vam energetsko piće dati dodatnu snagu da plivate i bavite se vodenim sportovima, grdno biste se prevarili. Naime, energetski napici neretko izazivaju dijareju i mučninu, što u kombinaciji sa visokim temperaturama može dovesti do dehidratacije organizma. Stoga ih ne treba konzumirati pre ulaska u vodu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)