Odrasli

UKOLIKO OVO PRIMETITE NA LICU MOŽDA JE PO SREDI OPASNO OBOLJENJE! Obratite pažnju i HITNO idite kod lekara

Umesto da ignorišete ove znake upozorenja, obratite na njih pažnju!

30.06.2022 19:00

UKOLIKO OVO PRIMETITE NA LICU MOŽDA JE PO SREDI OPASNO OBOLJENJE! Obratite pažnju i HITNO idite kod lekara
shutterstock.com

Jedno od najsmrtonosnijih oboljenja današnjice, tumor, napada podmuklo i često ne daje nikakve simptome dok ne bude prekasno. Zato je važno da poznajete svoje telo i da reagujete na vreme, posebno ukoliko primetite promene na koži. Portal Srećna Republika vam otkriva kako se razne vrste raka mogu manifestovati na koži vašeg lica.

Rak pluća se vidi i na licu

Postoji jedan simptom raka pluća koji žene često ignorišu. Naime, dešava se da oboleli imaju otok ili crvenilo po licu, ali da te pojave oni uopšte nepovezuju sa postojanjem ovog oboljenja. Do ovih pojava dolazi zato što rak malih plućnih ćelija često blokira krvne sudove u grudima, pa samim tim sprečava krv da slobodno teče iz glave i lica. Sam tumor može da pritiska venu koja vodi iz glave do srca, a kod pacijenta se iz ovog razloga može javiti oticanje u predelu lica i vrata. Ovakve nisu karakteristične samo za rak pluća, već se javljaju i kod drugih vrta tumora.

Druge pojave na licu vezane za rak

Nekada se u slučaju karcinoidnih ili neuroendokrinih tumora dešava da pacijenti imaju vruće i crvene obraze, a ovi simptomi su obično praćeni i dijarejom i učestalim mokrenjem. Pored njih, i karcinom skvamoznih ćelija može da promeni izgled vašeg lica, budući da se radi o raku kože. Simptomi se obično javljaju na onim delovima lica koji su najizloženiji sunčevom zračenju, piše portal najzena.rs

Kako smanjiti rizik od raka?

Iako ne postoji 100 odsto pouzdan način da sprečimo pojavu raka, ipak postoje neki faktori rizika i preventivne mere koje ih mogu eliminisati. Sledeći saveti vam u tome mogu pomoći:

  • nemojte konzumirati cigarete i duvanske proizvode
  • izbegavajte unos alkoholhin pića
  • vodite računa o izloženosti sunčevom zračenju i uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom
  • budite fizički aktivni
  • pravilno i zdravo se hranite
  • kvalitetno spavajte
  • unosite dovoljno vode u organizam
  • obezbedite telu dovoljne količine vitamina D
  • idite na preventivne preglede barem jednom godišnje

BONUS VIDEO:

Komentari (0)