Odrasli

Treba li ujutru da pijemo vodu? Krajnje vreme je da ne pravite iste greške!

Srećna Republika vam otkriva u kojim slučajevima je voda neophodna.

03.07.2022 20:00

Treba li ujutru da pijemo vodu? Krajnje vreme je da ne pravite iste greške!
shutterstock.com

Voda je jedna od najbitnijih stvari za naš organizam, kako bi on mogao pravilno da funkcioniše. Mi je ne možemo stvarati, a neprestano je gubimo i to mokrenjem, znojenjem, čak i samim disanjem. Ona nam je neophodna kako bi podmazivala zglobove, regulisala temperaturu tela, prenosila i izlučivala hranljive materije.

Vežbanje, vruće vreme i određeni lekovi mogu da ubrzaju gubitak i izbacivanje vode iz tela. S druge strane znamo da nije moguće da zadržimo svu vodu dok spavamo, a telo nastavlja da je gubi tokom cele noći. Ispijanje vode odmah po buđenju zato ima smisla.

shutterstock.com

Savet je čaša vode po buđenju

Srećna Republika otkriva i 5 najvećih koristi od ispijanja vode odmah po buđenju.

1. Rehidrira telo posle noći

Telo je prirodno dehidrirano ujutru pošto ne možemo da pijemo vodu dok spavamo. Čaša vode za kojom posežemo odmah po buđenju nadoknađuje tečnost koju smo izgubili tokom noći. Do povećanog gubitka vode dolazi posebno ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste prethodne noći pili alkohol.

2. Ubrzava metabolizam

Foto: Shutterstock

Ubrzaće vaš metabolizam

Voda za piće može da pokrene vaš metabolizam i to bez obzira na doba dana. Hladna voda pokreće vaše telo da uključi mehanizam koji se zove "hladno aktivirana termogeneza". To znači da vaše telo zagreva vodu tako što uključuje metabolizam, za čak 30 odsto za oko sat vremena.

3. Poboljšava varenje

Voda je neophodna za zdravo varenje. Hidratacija je potrebna za regulisanje problema sa zatvorom. Zatvor je uobičajena nuspojava dehidratacije. Topla voda ima potencijal da razgradi hranu koju ste jeli brže od hladne vode. Ako ste skloni zatvoru, ispijanje vode kada se probudite može da pokrene proces rehidratacije i podstakne probavu.

4. Povećava koncentraciju

shutterstock.com

Čaša vode za bolju koncentraciju

Voda može povećati koncentraciju i produktivnost tokom dana. Dehidratacija je takođe povezana sa glavoboljama. Ukoliko vas boli glava obavezno popijte čašu vode. Čak i blaga dehidratacija je povezana sa kratkim zadržavanjem informacija i gubitkom koncentracije. Kako biste bili produktivniji, unosite dovoljno tečnosti.

5. Povećava nivo energije

Mnogi ljudi smatraju da im ispijanje hladne vode ujutru pomaže da se razbude. Dehidratacija nas može umoriti i može da izazove vrtoglavicu. Čaša vode po buđenju će to sprečiti i obezbediti da tkiva i organi što pre dobiju neophodnu tečnost. Samim time i vi dobijate i dodatnu energiju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)